Foto: LETA

Lielupes augštecē paaugstinās ūdens līmeņi un applūst zemākās vietas, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Lielupē pie Mežotnes, kur ledus sastrēgumu dēļ ūdens līmenis aizvadītajā diennaktī ir krasi svārstījies, ledus ir sakustējies un ūdens līmenis pāris stundu laikā nokrities par vairāk nekā vienu metru, pastāstīja Jelgavas pilsētas pašvaldības Administratīvās pārvaldes civilās aizsardzības speciālists Felikss Jasens.

Līdz ar to pali Mežotnē, visticamāk, vairs nav gaidāmi.

Ledus no Mežotnes pārvietojies lejup pa upi un sasniedzis Staļģeni, kur atkal veidojas sastrēgums un vērojama neliela ūdens līmeņa paaugstināšanās. Savukārt Staļģenē iepriekš sastumtais ledus pārvietojies uz Kalnciema pusi, kur patlaban ir līdzīga situācija.

Jasens norādīja, ka potenciāli bīstama situācija varētu izveidoties lejpus Staļģenei, pie Ozolnieku novada Aučiem, kur ledus sastrēgumi varētu veidoties pie Teteles skolas, vēl divas bīstamas vietas varētu upes lejtecē aiz Jelgavas. Tikmēr upes grīvā pie jūras Lielupē ledus ir izgājis.

Svētē pēdējo divu trīs stundu laikā ūdens līmenis saglabājies nemainīgi augsts, tomēr Jasens norādīja, ka pastāv risks, ka upē pieplūdīs papildus apjoms no mazajām pietekām, kā rezultātā ūdens līmenis varētu paaugstināties. Pagaidām Svētes apkaimē pali vēl nav sākušies un neviena māja upes tuvumā nav applūdusi. Ceļu applūšana varētu notikt, ja ūdens līmenis upē paaugstināsies vēl par 70 centimetriem.

Kā ziņots, sestdien ap plkst.17 Lielupē pie Mežotnes sāka iet ledus, notika blīvēšanās un ūdens līmenis diennakts laikā pacēlās par nedaudz vairāk nekā trīs metriem, sasniedzot 476 centimetrus (cm) virs stacijas nulles atzīmes, un tas ir pat 40 cm vairāk nekā 2010. gada palos.

Lielupē pie Staļģenes ūdens līmenis kāpis par 2,73 metriem un posmā no Mežotnes līdz Staļģenei sākušas applūst palienes.

Pie Jelgavas un Kalnciema ūdens līmenis kāpj lēnāk - Jelgavā tas paaugstinājies par 116, bet Kalnciemā un 77 cm diennaktī. Lejpus Kalnciema Lielupe joprojām ir aizsalusi.

Par vairāk nekā metru ūdens līmenis cēlies arī Lielupes pietekās, kur arī jau applūdušas palienes.

Šorīt ledus sastrēgums izveidojās starp Mežotni un Staļģeni. Ap plkst.11.15 Lielupē pie Staļģenes sāka iet ledus. Piecus kilometrus lejpus Staļģenes izveidojies ledus sastrēgums.

Visās Latvijas upēs naktī uz svētdienu turpinājis paaugstināties ūdens līmenis, īpaši pieaugot vietās, kur izveidojušies ledus sablīvējumi, aģentūru LETA informēja hidrologi.

Kā ziņots, strauja ūdens celšanās vakar sākās Ventā, kur upes augštecē ūdens līmenis aizvadītajā diennaktī paaugstinājies par vairāk nekā vienu metru.

Ledus iešanas laikā upēs būs vērojamas straujas ūdens līmeņa svārstības. Šajā laikā atrasties uz ledus ir ļoti bīstami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!