Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ar Zolitūdes traģēdijā cietušajiem tiksies tuvākajā laikā, kad tiesībsargājošās iestādes būs izvirzījušas apsūdzības atbilstoši izmeklēšanas rezultātiem, portālam "Delfi" norādīja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Iepriekš Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē deputāte, traģēdijā cietušo biedrības "Zolitūde 21/11" pārstāve Regīna Ločmele (S) vērsa uzmanību uz tikšanos biežumu ar Straujumu - piemēram, kopš 16.oktobra tikšanās tā arī nav notikusi. Turklāt Straujuma pēdējā tikšanās reizē piedalījusies vien 10 minūtes, jo bija jādodas uz citu tikšanos saistībā ar valdības veidošanu.

Biedrība premjerei nosūtījusi vēstuli, kurā vaicājusi, vai Zolitūdes traģēdijas seku likvidācija būs arī jaunās valdības prioritāte, taču atbilde aizvien nav saņemta.

Valsts kancelejā uzsver - Zolitūdes traģēdijas seku novēršana nemainīgi ir gan Straujumas, gan valdības prioritāte, tāpat kā atbildīgo iestāžu pastāvīgi īstenotie un plānotie pasākumi gan traģēdijas seku novēršanai, gan, lai novērstu tās atkārtošanos.

Valdības deklarācija paredz pabeigt Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu, izstrādāt jaunu tiesisko regulējumu civilās aizsardzības, civilkatastrofu un krīžu pārvaldīšanas jomā, kā arī modernizēt Civilās aizsardzības sistēmu.

Saskaņā ar valdības rīcības plānu par Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas pabeigšanu atbildīga Iekšlietu ministrija un Ģenerālprokuratūra. Iekšlietu ministrija atbildīga arī par jaunā civilās aizsardzības regulējuma izstrādi.

Jau vēstīts, ka līdz šim Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā ir pieci aizdomās turētie un pret četriem uzņēmumiem uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu - par aizdomās turētajiem atzīts lielveikala "Maxima" konstruktors būvinženieris Ivars Sergets, lielveikala ekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvprojekta vadītājs Andris Kalinka, kura ģimenei pieder arhitektu birojs "Kubs", un kurš projektējis sagruvušo lielveikalu "Maxima", kā arī uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš un būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota šā gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot tirdzniecības centra "Maxima" jumtam Rīgā, Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!