Foto: F64

Baltijas valstis ir solidāras ar Ukrainas draugiem un vienmēr iestāsies par Ukrainas teritorijas vienotību, pēc tikšanās ar Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas kolēģiem, sacīja Latvijas premjere Laimdota Straujuma.

"Esam solidāri ar mūsu draugiem Ukrainā. Ukrainai un Eiropas Savienībai ir svarīgi palikt vienotām savā atbalstā gan politiskā, gan reformu aspektā. Tikpat svarīga ir Ukrainas iekšējā vienotība un skaidra ziņa Ukrainas sabiedrībai, ka valsts ir ceļā uz tām vērtībām, kuru iedzīvotāji apliecināja stāvot Maidanā," teica Straujuma.

Ukrainas premjers Arsēnijs Jaceņuks savukārt norādīja, ka tikšanās ar Baltijas valstu valību vadītājiem ir bijusi vēsturiska. Baltijas paustais apliecinājums Ukrainas vienotībai tiek augstu novērtēts. Jaceņuks atgādināja, ka Ukraina cīnās ar Krievijas armiju un ES ir nepieciešams atbalstīt sankcijas pret Krieviju.

"Tās var atcelt tikai tad, ja Minskas vienošanās tiek pilnībā izpildītas. Krievijai jāatvelk karaspēks un Ukrainai jāļauj pārņemt kontroli pār Luganskas un Doņeckas reģioniem. Sagaidām, ka ES turpinās sankcijas, ja Krievija pilnībā neizpildīs Minskas vienošanās un neievēros līgumā noteiktās normas," pauda Jaceņuks.

Jaceņuks arī pauda, ka šobrīd viss ir Krievijas rokās - vai šī valsts ir gatava atvilkt karaspēku no Ukrainas austrumiem. Ukrainas premjers uzsvēra, ka Krievijai nav nekādu tiesību pārtraukt šīs valsts attiecības ar ES un viņu skumdina tas, ka Maskava pūlas iejaukties sarunās.

Ukrainas premjers arī pateicās par Baltijas valstu sniegto tehnisko un humāno palīdzību, uzsverot, ka tādā veidā tiek veidota kopīga nākotne.

Igaunijas Ministru prezidents Tāvi Reivass (Taavi Rõivas) akcentēja, ka karadarbība Ukrainā nav beigusies un nepieciešams saprast, ka tā atstāj iespaidu arī uz konfliktiem citās pasaules daļās. Igaunijas premjers uzsvēra, ka Krievija ignorē starptautiskās tiesības un, ka Igaunija pilnībā atbalsta Ukrainas suverenitāti, teritoriālo integritāti un virzību uz ES. "Ukraina šobrīd cīnās divās frontēs. Mēģina atrisināt konfliktu austrumos un īsteno grūtas reformas," sacīja Reivass.

Līdzīgu viedokli pauda arī Lietuvas valdības vadītājs Aļģirds Butkevičs (Algirdas Butkevičius), kurš uzsvēra, ka Krievijai stingri un gaiši jāatgādina, kādas saistības uzņēmusies parakstot starptautiskos līgumus.

"Kas attiecās uz sankcijām, ja Minskas vienošanās netiek izpildīta līdz gada beigām - sankcijas jāpagarina uz nezināmu termiņu. Mēs turpināsim noliegt Krimas aneksiju un runāsim par to visos formātos," teica Butkevičs. Lietuvas amatpersona arī pauda cerību, ka Eiropas Komisija decembrī nāks klajā ar pozitīvu lēmumu par vīzu liberalizēšanu un pauda atbalstu Kijevas centieniem īstenot nepieciešamās reformas.

Baltijas premjeri arī apsveica Ukrainas uzsākto reformu ceļu un pauda cerību, ka tas noslēgsies veiksmīgi.

Jau ziņots, ka Rīgā 5.novembrī tiekas Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas premjerministri.

Tikšanās laikā pārrunāta ES un Ukrainas attiecības, Eiropas drošības politikas un Minskas līguma izpilde, kā arī reformu process Ukrainā.

Tajā piedalās Latvijas Ministru prezidente Straujuma, Lietuvas Ministru prezidents Butkevičs, Igaunijas Ministru prezidents Reivass (Taavi Rõivas) un Ukrainas Ministru prezidents Jaceņuks (Арсеній Яценюк).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!