Foto: LETA

Līdz ar dalības starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015" pārtraukšanu ietaupītie līdzekļi būtu jānovirza Latvijas tēla attīstībai, otrdien žurnālistiem pēc valdības sēdes teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

"Ietaupītie līdzekļi jānovirza Latvijas attīstībai un Latvijas tēla attīstībai, citu iespēju es neredzu," klāstīja premjere.

Viņa arī minēja, ka Latvijas nespēja īstenot vairākus lielos projektus, saistīta ar ierēdņu kvalifikāciju. "Tā ir neprasme rīkoties ar lieliem projektiem," Latvijas dalības starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015" neveiksmes skaidroja Straujuma, atgādinot, ka lēmums piedalīties "Expo" tika pieņemts pirms trim gadiem.

Pēc Straujumas teiktā, lielo projektu neveiksmīgā norise saistīta ar ierēdņu kvalifikāciju  - spēju sagatavot specifikācijas tā, lai nebūtu iespējama negodprātīga rīcība. Kā veiksmīgus lielo projektu piemērus Straujuma minēja Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu, kā arī skolēnu autobusu iegādi Latvijas - Šveices sadarbības programmā.

Iespējamais risinājums ir mazāks ierēdņu skaits, kas ir labāk atalgoti, minēja premjere, paužot viedokli, ka darbinieku skaitu ministrijās ir iespējams samazināt.

Viņa arī atzina, ka lēmums pārtraukt dalību starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015" negatīvi ietekmē Latvijas tēlu, taču valdība nevar atbalstīt izsludināto iepirkumu rezultātus. "Tas nav pozitīvs lēmums, tas bija piespiedu lēmums," sacīja Straujuma.

Neviena iestāde nebija gatava trīs mēnešu laikā uzņemties sagatavot citu konceptu, atzina premjere.

Runājot par Latvijas turpmāku dalību "Expo", Straujuma norādīja, ka tas jāvērtē katrā konkrētajā gadījumā.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas ierosinājumu pārtraukt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015".Tādējādi 2015.gadā valsts budžetā varētu ietaupīt aptuveni 3,3 miljonus eiro, bet 2016.gadā - 0,16 miljonus eiro, liecina EM aplēses.

Latvijai izstādē bija atvēlēts 1147 kvadrātmetru apbūves gabals, kurā sākotnēji plānotais paviljons aizņemtu 600 kvadrātmetru.

"Expo Milano 2015" notiks no šā gada 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijā, Milānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!