Foto: DELFI

Skatot jautājumu par finansējuma pārdali pedagogu atalgojumam, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) otrdien, 17. jūnijā pārmeta Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) neprofesionālu darbību.

Straujuma nebija apmierināta, ka IZM nevar konkrēti pateikt, vai tai nākamā gada budžetā būs nepieciešami vēl papildu līdzekļi pedagogu atalgojuma nodrošināšanai un cik ļoti finansējuma pietiekamību ietekmēs bērnu skaita palielināšanās mācību gada sākumā.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) nevarēja konkrēti atbildēt, vai ministrijai būs nepieciešams papildu finansējums. To ietekmēšot arī tas, cik liels bērnu palielinājums būs skolās jaunajā mācību gadā. Ja tas būs normas robežās, tad finansējumu papildus ministrija neprasīs. Bet, ja būšot "demogrāfiskais sprādziens", tad gan vajadzēs vēl finansējumu.

Par to neizpratni pauda finanšu ministrs Andris Vilks (V), aicinot Latviju nesalīdzināt ar kādu no Āfrikas valstīm, kur ir iespējami demogrāfiskie sprādzieni.

Pavisam neapmierināta premjerministre kļuva pēc Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvju paziņojuma, ka IZM aprēķinātā summa nav pietiekama pedagogu atalgojumam. "Izglītības un zinātnes ministrija izskatās absolūti neprofesionāla. Ja arodbiedrība saka, ka nav naudas jūsu budžetā un jūs neesat vienojušies ar arodbiedrību, tad kas jums tur ir?" vaicāja valdības vadītāja.

Viņa pauda neizpratni, kā ierēdņi nevar atbildēt uz jautājumu, kāda situācija būs nākamgad.

IZM valsts sekretāre uzsvēra, ka būtu bezatbildīgi paziņot, ka nākamajā gadā IZM papildu līdzekļi vairs nebūs vajadzīgi. Šāda situācija jau esot savulaik bijusi, un IZM joprojām ir spiesta risināt šo problēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!