Foto: LETA

Ministriju prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") labi apzinās, cik grūti ir izdzīvot ar mazu pensiju.

Straujuma otrdien tikās ar Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) valdi.

"Apzinos, cik grūti ir izdzīvot ar to summu, kāda ir pensijās," pauda premjere un akcentēja, ka arī labi zinot, cik iedzīvotāju Latvijā saņem mazas pensijas. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka līdzekļu pensiju palielināšanai ir tik, cik valsts ir spējīga nopelnīt.

"Mēs nevaram dzīvot kā Grieķija, kura dzīvo uz citu valstu rēķina," paziņoja Straujuma un piebilda, ka pensiju palielināšanas temps atkarīgs no tautsaimniecības izaugsmes. Viņa arī atgādināja, ka jautājums par pensiju palielināšanu tiks skatīts kontekstā ar nākamā gada budžetu.

Tikšanos apmeklēja arī finanšu ministrs Jānis Reirs, kurš sacīja, ka jautājums par pensiju palielināšanu ir jāskata kompleksi un jāmeklē risinājumi, kā pensionāriem palīdzēt papildus. Kā piemēru Reirs minēja atvieglojumus pensionāriem veselības aprūpē.

Savukārt LPF līderis Andris Siliņš atgādināja, ka pirms pāris gadiem, lai nepalielinātu pensijas, tika minēts arguments, ka sociālās apdrošināšanas budžetā nebija pietiekami līdzekļu, taču pašlaik šajā budžetā veidojoties uzkrājums. "Pensionāriem radusies nesaprašana, kāpēc atkal radušās problēmas," viņš piebilda.

Tāpat Siliņš norādīja - ja šie jautājumi netiek risināti, pašlaik strādājošie iedzīvotāji tiek atbaidīti no esošās pensiju sistēmas.

Pensionāri LPF valdes sēdē arī pārmeta amatpersonām vilcināšanos ar minimālās algas palielināšanu un nepietiekamu kontroli par to, vai tiešām alga ir palielināta. Sēdē izskanēja, ka bieži vien darba devējs minimālo algu pēc tās palielināšanas strādājošajiem nav palielinājis.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinājis grozījumus pensiju likumā, kas novērš negatīva kapitāla indeksa ietekmi uz pensiju aprēķināšanu nākotnē un ietver arī solījumu sākt krīzes laika pensiju pārrēķinu no 2016.gada.

Saeima galīgajā lasījumā pensiju likuma grozījumus atbalstīja 18.jūnijā. Par likumprojektu nobalsoja 88 deputāti.

Budžeta gatavošanas laikā tiks lemts, vai pensiju pārrēķināšana notiks pa gadiem vai sāks ar mazo pensiju pārrēķinu.

Likumprojekts paredz pensijas pārrēķināt personām, kurām tās aprēķinātas laikā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2015.gada 31.decembrim. Pensijas tiks pārskatītas, negatīvos 2009., 2010. un 2011.gadu apdrošināšanas iemaksu algas indeksus aizstājot ar indeksu "1".

Likumprojekts paredz arī izslēgt situāciju pensijas aprēķinā piemērot negatīvu kapitāla indeksu nākotnē. Ja pensijas kapitāla aktualizācijai aprēķinātais ikgadējais apdrošināšanas iemaksu algas indekss ir mazāks par skaitli "1", pensijas kapitāla aktualizācijai piemēro indeksu "1", paredz ceturtdien atbalstītie grozījumi.

Likumprojekts nosaka apdrošināšanas iemaksu algas indeksa apmēra ierobežojumu, nosakot, ka, to aprēķinot, tiek ņemti vērā ne vairāk kā 15% apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma.

Likumprojekts arī precizē I un II grupas invaliditātes pensijas pārrēķināšanas kārtību, mainoties invaliditātes grupai, kā arī pārrēķina formulā nosaka lielākus un atšķirīgus koeficientus atkarībā no personai noteiktās invaliditātes grupas. Šādas izmaiņas jāveic pēc Satversmes tiesas sprieduma, kam jāstājas spēkā 1.jūlijā.

Lai novērstu gadījumus, ka personas vienlaikus saņem pensiju un bezdarbnieka pabalstu, likumā paredzēts noteikt, ka vecuma pensijas izmaksa tiek pārtraukta uz laiku, kamēr persona saņem bezdarbnieka pabalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!