Foto: LETA

Līdz ar ģenerālprokurora paziņojumu nemainīt Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu par valsts noslēpuma pielaides anulēšanu Elita Dreimane vairs nevar turpināt darbu Valsts kancelejas direktores amatā, norāda Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Par šādu premjeres viedokli informēja Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

"Ja viņa pati nevēlēsies aiziet, tad es tiesību aktos noteiktajā kārtībā piedāvāšu viņai rotāciju, bet atteikuma gadījumā šo jautājumu nekavējoties likšu Ministru kabineta dienas kārtībā, kas attiecīgi pieņems lēmumu par Valsts kancelejas direktores atbrīvošanu no ieņemamā amata," pauž Straujuma.

Viņa vērš uzmanību, ka "augstākajā valsts ierēdņa amatā var atrasties tikai tāda persona, kurai ir pielaide valsts noslēpumam un šīs personas reputācija, rīcība un iepriekšējā darbība nav nekādi tikusi apšaubīta". "Tas ir būtiski gan ieņemot konkrēto amatu, gan visai valsts pārvaldes reputācijai kopumā," piebilst Straujuma.

Valdības vadītāja piebilst, ka Valsts kancelejas direktors nevar pilnvērtīgi pildīt savus amata pienākumus, ja viņam nav pielaide valsts noslēpumam, bet padotībā esošajiem darbiniekiem tāda ir.

"Nav iespējams normāls pārraudzības un kontroles process, tādējādi iestādes vadītājam noņemot no sevis atbildību par klasificētās informācijas aprites ievērošanu iestādē, kā arī par dalību informācijas apstrādē un attiecīgu lēmumu pieņemšanā," paskaidro politiķe.

Straujuma respektē ģenerālprokurora lēmumu un aicina visas iesaistītās puses darīt to pašu.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers nolēmis, ka SAB lēmumu anulēt speciālo pielaidi valsts noslēpumam Valsts kancelejas (VK) vadītājai Elitai Dreimanei nav pamata mainīt, pastāstīja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka Dreimane zaudē darbu VK, Znotiņa-Znota atbildēja, ka par to vēl ir jābūt Ministru Kabineta lēmumam.

"Man, tāpat kā iepriekšējā gada laikā maniem kolēģiem, ģenerālprokurors ir atstājis spēkā SAB lēmumu, ar kuru pirms termiņa ir anulēta augstākās kategorijas pielaide darbam ar valsts noslēpumu. Šāds lēmums liedz otrreiz pretendēt uz pielaides iegūšanu, līdz ar to uz visiem laikiem ir liegta iespēja ieņemt mūsu valsts augstāko amatpersonu amatus, kā arī augstāko vadītāju amatus valsts iestādēs un uzņēmumos," norāda Dreimane.

SAB birojs aprīlī Dreimanei anulēja pielaidi valsts noslēpumam. Iepriekš izskanējis, ka tā atņemta saistībā ar informācijas noplūdināšanu no VK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!