Foto: DELFI
Premjerministre Laimdota Straujuma (V) lūgusi Ekonomikas ministriju un "Reformu partiju" skaidrot to, kādēļ elektroenerģijas tirgus liberalizācija paredzēta tieši 1.aprīlī, nevis vēlāk, viņa teica LNT raidījumā "900 sekundes".

Pagaidām šajā tirgū vēl nav pietiekami tirgus spēlētāju. Aptuveni 40% iedzīvotāju, kam pašlaik ir tā sauktais starta tarifs līdz ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu rēķini par elektrību pieaugs līdz 40%, viņa atgādināja.

"Vismaz trīs frakcijas ir lūgušas Ekonomikas ministrijas skaidrojumu, vai nav citi ceļi un vai šis ir tas laiks, kad tas bija jādara," sacīja Straujuma.

Eiropas Savienības regulas nosaka, ka Latvijai ir jāatver elektroenerģijas tirgus līdz nākamā gada 1.janvārim. Straujuma lūgusi skaidrot, kādēļ tirgus liberalizācija bija jāveic ar 1.aprīli, nevis vēlāk "ar domu, ka ienāks jauni tirgus spēlētāji".

Viņa uzsvēra, ka tas vēl ir diskusiju jautājums, un juristi un Ekonomikas ministrija vērtēs iespējas mainīt tirgus atvēršanas datumu un nosacījumus.

Arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) atbalsta Ministru prezidentes iniciatīvu atlikt brīvā elektroenerģijas tirgus ieviešanu no 1.aprīļa, jo ne mājsaimniecības, ne uzņēmēji šim solim nav gatavi. LBAS arī pauž bažas, vai brīvā tirgus ieviešanai ir gatavs arī pašreizējais monopolists "Latvenergo".

Tādēļ LBAS aicina premjeri un atbildīgās ministrijas ļoti uzmanīgi izvērtēt visu, kas ir saistīts ar elektroenerģijas brīvā tirgus atvēršanu un tarifu celšanu. Turklāt LBAS aicina valdību rast risinājumu, kas nav saistīts ar 12. Saeimas vēlēšanām, portālu "Delfi" informēja LBAS sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Lorence.

Viņa arī atgādina, ka nabadzības riskam ir pakļauti turpat 20% no Latvijas iedzīvotājiem, un tas nozīmē, ka elektroenerģijas tarifu cenu celšanās šo skaitli paaugstinās ļoti būtiski. Tas uzliks papildu slogu gan valsts budžetam, gan arī pašvaldībām.

Kā ziņots, no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Šobrīd divi tirgotāji ir atklājuši savus piedāvājumus. AS "Latvenergo" mājsaimniecībām elektrību tirgos par cenu no 16 līdz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Savukārt SIA "Baltcom TV" elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kWh. "Latvenergo" arī plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbērnu ģimenēm piešķirot vienreizēju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerģijas bez maksas.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais pamata tarifs jeb 15,15 centi par kWh.

Latvijas elektroenerģijas tirgus tiek pakāpeniski atvērts jau kopš 2007.gada. Patlaban brīvajā tirgū ir vairāk nekā 24 000 lietotāju - juridiskas personas, kas patērē ap 75% elektroenerģijas. Nodrošinot pilnīgu liberalizāciju, brīvajā tirgū tiktu iesaistītas arī visas mājsaimniecības jeb ap 847 300 lietotāju, kas patērē atlikušos aptuveni 25% elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!