Foto: LETA

Latvija nav tik bezspēcīga, lai nevarētu uzņemt 250 bēgļus, LTV raidījumam "1:1" pauda premjerministre Laimdota Straujuma (V).

"Vai tiešām esam tik mazspēcīgi?" vaicāja premjerministre, komentējot Latvijas iedzīvotāju bažas par 250 bēgļu uzņemšanu, skaidrojot, ka Itālijā jau šobrīd ir vairāk nekā 100 000 bēgļu un ka "mazā Malta tiek pārpludināta" ar bēgļiem. "Man ir grūti iedomāties, ka Latvija ir tik bezspēcīga, ka mēs nevarētu uzņemt 250 bēgļus."

Pirmie bēgļi no Itālijas Latviju varētu sasniegt nākamā gada pirmajos mēnešos, pauda Straujuma. Viņa skaidroja, ka Iekšlietu ministrijas darbinieki brauks un veiks pārrunas ar bēgļiem Itālijā. Tāpat premjerministre pauda, ka, iespējams, Baltijas valstis sadarbosies bēgļu uzņemšanas jautājumos, jo arī pārējās Baltijas valstīs – Igaunijā un Lietuvā – jautājumos saistītos ar bēgļiem nav liela pieredze.

Lai gan Straujuma izteica vēlēšanos uzņemt kristiešus, viņa nevarēja apgalvot, ka Latvija uzņems tikai kristietībai piederošos. Tāpat valsts interesēs būtu uzņemt bēgļu ģimenes.

Jau vēstīts, lai izveidotu Latvijas apstākļiem piemērotu sistēmu patvēruma meklētāju uzņemšanai, kā arī bēgļa un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācijai Latvijā, izveidota starpinstitucionāla darba grupa.

Iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (V) līdz 30. septembrim Ministru prezidentei jāsniedz darba grupas starpziņojums par uzdevuma izpildes gaitu. Savukārt līdz 30. novembrim jāiesniedz attiecīgi priekšlikumi izskatīšanai Ministru kabinetā.

Darba grupā iesaistītas Iekšlietu, Kultūras, Labklājības, Izglītības un zinātnes, Veselības un Vides un reģionālās attīstības ministrijas, paredzot iespēju pieaicināt ekspertus no citām ministrijām.

6. jūlijā Ministru Kabinets apstiprināja, ka Latvija divu gadu laikā Eiropas Savienības pārvietošanas programmas un mītnesvietas maiņas programmā uzņems kopumā 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Saskaņā ar iekšlietu ministra Kozlovska nesen pausto, pirmos no 250 bēgļiem Latvija varētu uzņemt šogad ziemā.

Pagaidām nav precīzi zināms, kuras valsts iedzīvotājus Latvija uzņems, taču tie varētu būt Afganistānas, Irākas, Sīrijas un atsevišķu Āfrikas valstu pilsoņi.

Iekšlietu ministrs atzinis, ka Latvija ir ieinteresēta uzņemt bēgļu ģimenes - vecākus ar bērniem, nevis atsevišķus bēgļus.

Eiropas Komisija maijā ierosināja kopumā dalībvalstīm divu gadu laikā izmitināt 60 000 patvēruma meklētāju. Divas trešdaļas no šī skaita nāktu no Itālijas un Grieķijas, kas šobrīd pakļautas vissmagākajam nelegālās imigrācijas spiedienam, bet atlikušie 20 000 tiktu uzņemti tieši no to izcelsmes vai tranzītvalstīm.

Vācija un Francija jau paziņojušas, ka abas kopā gatavas uzņemt vairāk nekā 21 000 patvēruma meklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!