Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) neatbalsta tādu Zāļu valsts aģentūras (ZVA) reorganizāciju, kādu pašlaik virza Veselības ministrija (VM).

Otrdien pēc valdības sēdes Straujuma žurnālistiem skaidroja, ka jautājums par ZVA funkciju pārdali atlikts pēc veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) ierosinājuma.

Viņa atklāja, ka pati personīgi nespēj atbalstīt piedāvātās izmaiņas, un tās neatbalsta arī "Vienotība". Pagaidām gan nav skaidra trešā koalīcijas partnera - Nacionālās apvienības nostāja.

"Ministrija nodarbojas ar politikas veidošanu, nevis administrēšanu un licencēšanu," sacīja Straujuma, uzsverot - nedrīkst jaukt sistēmu un nodot dažādu licenču piešķiršanu politiskā pārraudzībā, neatkarīgi no tā, kura ministrija tā būtu.

Straujumas ieskatā, ZVA funkcijām jāpaliek aģentūras pārziņā.

Jau vēstīts, ka valdība 25. augustā vēl nelēma par VM piedāvāto ZVA reorganizāciju - nozares iebildumu dēļ jautājuma izskatīšana atlikta uz nedēļu.

VM piedāvājums paredz pārdalīt atsevišķas ZVA funkcijas Veselības inspekcijai (VI), bet citas - VM.

Plānots, ka VM turpmāk izsniegs atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, vērtēs zāļu klīniskās izpētes atbilstību labas klīniskās prakses prasībām, kā arī pieteiktos zāļu lietošanas novērojumus. Tāpat ministrija izsniegs speciālās atļaujas (licences) farmaceitiskajai darbībai.

Savukārt VI turpmāk varētu novērtēt un pārbaudīt zāļu un aktīvo vielu ražotāju un importētāju atbilstību labas ražošanas prakses prasībām un izsniegt labas ražošanas prakses sertifikātus, kā arī novērtēt un pārbaudīt zāļu un aktīvo vielu izplatītāju atbilstību labas izplatīšanas prakses prasībām un izsniegt labas izplatīšanas prakses sertifikātus.

Tāpat VI plānots uzticēt izsniegt atbilstības sertifikātus audu, šūnu un orgānu ieguves (izmantošanas) vietām, ārstniecības iestāžu asins kabinetiem, asins sagatavošanas nodaļām un Valsts asinsdonoru centram.

Tāpat ziņots, ka Belēvičs izdeva rīkojumu pārcelt ZVA direktores vietnieci Daci Ķikuti darbam citā iestādē.

ZVA ir VM pārraudzībā esoša valsts iestāde, kura vērtē un reģistrē zāles, veic zāļu kvalitātes ekspertīzi, izsniedz atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, vērtē pieteiktos zāļu lietošanas novērojumus, kā arī izsniedz zāļu ievešanas, izvešanas, tranzīta, izplatīšanas un iegādes atļaujas u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!