Foto: Saeimas administrācija

Jaunais pedagogu atalgojuma modelis ir jāsaskaņo ar reālām budžeta iespējām, pirmdien žurnālistiem pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes sacīja premjerministre Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Viņa sacīja, ka koalīcijas partijas ir paudušas konceptuālu atbalstu jaunā pedagogu atalgojuma modeļa tālākai virzībai, "tomēr ir daudz tehniskie jautājumi, kas jāvērtē".

"Algu modelis jāsaskaņo ar reālām budžeta iespējām, un cik pakāpeniski mēs to varam ieviest," sacīja Straujuma. Tāpat premjere norādīja, ka skolotāju algu reformā būtu jāietver "minimālais skolēnu skaits vidusskolu klasēs, kā arī jautājums par skolotāju kvalifikācijas piemaksām".

"Viss komplekss, lai soli pa solim mēs ietu uz priekšu. Kopumā mēs skolotāju algu modeli virzam, lai nākošgad pirmajā septembrī to varētu ieviest," viņa teica.

Par pedagogu jauno atalgojuma modeli valdības komitejas sēdē pirmdien ziņoja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga pauda, ka konceptuāli atbalsta dokumenta virzību, taču arodbiedrībai ir daudzi iebildumi, un ja tie netiks ņemti vērā, tad viņa pieļāva arī protesta akciju rīkošanu.

LIZDA uzstāj uz to, ka pedagogu atalgojuma palielinājuma grafikam jābūt ietvertam nevis Ministru kabineta noteikumu anotācijas pielikumā, bet gan pašos MK noteikumos.

Tāpat Vanaga iebilda pret atalgojuma palielināšanu mazo skolu pedagogiem uz lielo skolu pedagogu atalgojuma rēķina.

Pedagogu atalgojums jaunajā modelī tiek rēķināts par 36 darba stundām nedēļā. Tās ietver visus pedagoga veicamos darbus mācību procesā - vidēji 24 mācību stundas, to sagatavošanu, darbu labošanu, konsultācijas, darbu ar vecākiem, darbu skolas attīstībā. Skolotāju atalgojums ir atkarīgs no skolēnu skaita klasē un tiek noteikts robežās no 760 līdz 1000 eiro mēnesī par vienu amata vienību. Jaunais modelis paredz lielāku atbalstu skolēniem, lai nodrošinātu izglītības kvalitātes paaugstināšanu un samazinātu nevienlīdzību pilsētu un lauku skolēnu mācību sasniegumos.

Jaunā modeļa ieviešanai valsts budžetā gadā papildus nepieciešami 31,43 miljoni eiro, 2016. gada četriem mēnešiem – 10,48 miljoni eiro, lai novērstu pedagogu atalgojuma pašreizējo nevienlīdzību un palielinātu nepieciešamo atbalstu skolēniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!