Foto: LETA

Ņemot vērā jaunveidojamās koalīcijas partiju reakciju uz sākotnēji piedāvāto vietu sadalījumu topošajā valdībā, Ministru prezidenta amatam nominētā Laimdota Straujuma (V) ceturtdien potenciālajiem koalīcijas partneriem piedāvājusi jaunu modeli.

Atbilstoši šim modelim, "Vienotības" virzīti ministri jaunajā valdībā vadītu Veselības, Aizsardzības, Finanšu un Satiksmes ministrijas.

Reformu partijai piedāvāts uzņemties Ārlietu, Iekšlietu un Ekonomikas ministrijas politisko vadību.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), kurā ietilpstošā Latvijas Zaļā partija trešdien kategoriski paģērēja "piešķirt" ZZS Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Straujuma piedāvā deleģēt Zemkopības, Izglītības un zinātnes, kā arī Labklājības ministrijas vadību, kā arī izvirzīt VARAM parlamentāro sekretāru.

Piedāvājums Nacionālajai apvienībai nav mainījies – šim politiskajam spēkam Straujuma piedāvā uzņemties politisko atbildību par Tieslietu, Kultūras un VARAM darbu, kā arī deleģēt savu pārstāvi Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra amatam.

Straujuma atzīst, ka, atšķirībā no trešdien piedāvātā valdības modeļa, šis vairs neparedz ministriju dalīšanu blokos, piedāvājot katram koalīcijas partnerim iespēju uzņemties atbildību par vienu tā dēvēto resursus turošo ministriju, vienu resursus "patērējošo" ministriju un vienu no tā dēvētajām iekšlietu-tieslietu bloka ministrijām.

RP priekšsēdētājs Edmunds Demiters un ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis, gan atturoties paust savu politisko spēku attieksmi pret jauno piedāvājumu, sacīja, ka iepriekšējais valdības veidošanas modelis, kas paredzēja ministru "portfeļus" dalīt pēc matemātiskiem principiem, tomēr izrādījies neveiksmīgs.

"Tagadējais piedāvājums ir loģiskāks," sacīja Demiters.

Savukārt Augulis vēl piebilst, ka, ņemot vērā to, ka jaunveidojamās koalīcijas partijas ir vienojušās šogad valsts budžetu negrozīt un jaunās valdības mūžs būs vien aptuveni desmit mēnešus ilgs, dalīt ministrijas "naudu turošajās un tērējošajās" nebūtu lietderīgi.

Straujuma domā, ka pašreizējais piedāvājums, kas paredz ZZS dot tiesības deleģēt VARAM parlamentāro sekretāru, iespējams, būs pa prātam arī ZZS ietilpstošajiem "zaļajiem", kas savu vēlmi "saimniekot" VARAM trešdien aizbildināja ar rūpēm par apkārtējo vidi.

Valdības veidošanā iesaistītie politiķi pagaidām pūlas izvairīties no konkrētām atbildēm par ministru amatu kandidātiem un to, vai kādi no esošās valdības ministriem varētu tikt nomainīti arī tad, ja viņu pārstāvētās partijas jaunajā valdībā turpinās atbildēt par ministrijām, ko jau līdz šim vadījuši šo partiju deleģētie ministri.

Straujuma ceturtdien topošās koalīcijas partnerus informējusi, ka patur sev tiesības noraidīt politisko partiju izvirzītos ministru amatu kandidātus.

Valdības veidotāji jauno Straujumas piedāvājumu vēl plāno apspriest savu partiju valdēs. Savu attieksmi pret šo valdības modeli partijas varēs paust pirmdien, kad plānots turpināt sarunas par jaunā Ministru kabineta izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!