Foto: LETA

ārstāvot Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošo valsti, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) kopā ar nākamās prezidentūras valsts Luksemburgas premjerministru Ksavjē Betelu, Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu-Klondu Junkeru un Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Martinu Šulcu oficiāli sāka ES starpinstitūciju sarunas par jaunu iestāžu nolīgumu.

Premjerministre uzsvēra, ka šī ir unikāla iespēja ES institūcijām kopīgi vienoties par veidu, kā uzlabot lēmumu pieņemšanas procesu un savstarpējo sadarbību. Tas veicinātu arī Eiropas Savienības mērķu ātrāku un efektīvāku īstenošanu, kas savukārt pozitīvā veidā ietekmētu tās iedzīvotājus un uzņēmumus, informēja Valsts kancelejā.

Līgums par ES darbību nosaka iespēju institūcijām - Eiropas Komisijai, Eiropas Parlamentam un ES Padomei - vienoties par trīspusējiem nolīgumiem ar mērķi veicināt ciešāku un konstruktīvāku sadarbību, kā arī veiksmīgāku lēmumu pieņemšanas procesu.

Jau martā un aprīlī plašu diskusiju rezultātā ES Padome Latvijas prezidentūras vadībā vienojās par savu nostāju Iestāžu nolīguma sarunās. 19.maijā Eiropas Komisija publicēja "Labāka regulējuma darba kārtību", kurā iekļauts arī priekšlikums "Iestāžu nolīgumam par labāku likumdošanas procesu". Priekšlikuma izvērtēšanu no Padomes puses noslēdza 23.jūnija Vispārējo lietu padomes sanāksme. Sagaidāms, ka sarunas starp Eiropas Savienības institūcijām norisināsies Luksemburgas prezidentūras laikā, kas noritēs no šī gada 1.jūlija līdz 31.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!