Foto: LETA

Situācija Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ir absurdākā, kāda pēdējos gados valsts iestādēs bijusi, žurnālistiem trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Viņasprāt, nav normāli, ka KNAB galvenās amatpersonas nespēj ilgstoši strādāt un darbam atvēlēto laiku izmanto savstarpējo attiecību skaidrošanai.

Arī Bērziņš uzsvēra, ka situācijai ir jārod risinājumi. "Darbiem ir jārit uz priekšu, un uz problēmu ir jāskatās tādā vispārīgā plāksnē," sacīja prezidents. Viņš pauda cerību, ka pēc Straujumas tikšanās ar KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku un viņa vietnieci Jutu Strīķi un pēc atkārtotas tikšanās ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru konfliktam tiks rasti risinājumi.

Jau ziņots, ka Straujuma vakar tikās ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru un ir nolēmusi, ka pirms lēmuma pieņemšanas viņa tiksies ar Streļčenoku un Strīķi, un pēc tam atkārtoti ar ģenerālprokuroru. Šīm tikšanās reizēm jānotiek pēc iespējas ātrāk, vēlams, tuvāko nedēļu laikā, uzskata valdības vadītāja.

Jau ziņots, ka pērn Streļčenoks ierosināja divas disciplinārlietas pret savu vietnieci Strīķi. Viena disciplinārlieta pret Strīķi tika ierosināta pagājušā gada 13.augustā. Streļčenoks viņai piemēroja rājienu, taču amatpersona to pārsūdzējusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, kura Strīķes sūdzību skatīs 17.jūnijā. Otra disciplinārlieta tika ierosināta pērn 17.oktobrī. Ņemot vērā, ka iestājies noilgums personas saukšanai pie disciplināratbildības, šī disciplinārlieta tika izbeigta.

Pērn 20.decembrī Streļčenoks, pamatojoties uz Strīķes darbības un tās rezultātu atkārtotu novērtēšanu un ņemot vērā to, ka Strīķe nenovērsa iepriekšējā novērtēšanā norādītās nepilnības savā darbībā, par ilglaicīgiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, nolēma Strīķi kā neatbilstošu ieņemamam amatam atbrīvot no amata.

Toreizējais premjers Valdis Dombrovskis (V) 7.janvārī Streļčenoka lēmumu atcēla, taču 14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti. 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā. Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei, bet šoreiz jaunā valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) strīdā neiejaucās un Streļčenoka rīkojumu neatcēla.

Strīķe vērsās Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, kura 10.aprīlī atcēla Streļčenoka lēmumu. Lai arī spriedums vēl ir pārsūdzams, Strīķe varēja jau nākamajā dienā atgriezties darbā. Tiesa arī lēma, ka KNAB Strīķei jāmaksā 5066 eiro vidēja izpeļņa par darba piespiedu kavējumu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!