Foto: Reuters/Scanpix

Šengena ir viens no galvenajiem Eiropas Savienības (ES) sasniegumiem, un jāizmanto visi ES rīcībā esošie līdzekļi, lai to nosargātu, ceturtdien Eiropadomes sanāksmē Briselē sacījusi Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Kā portālu "Delfi" informēja premjeres preses sekretāre Aiva Rozenberga, sanāksmē ES valstu un valdību vadītāji diskutējuši par ES ārējo robežu kontroli, tālāko rīcību saistībā ar cīņu pret terorismu un migrācijas jautājumiem, kā arī sadarbību ar trešajām valstīm.

"Mūsu visu interesēs ir nosargāt Šengenu, lai neveidotos jaunas dalījumu līnijas Eiropā," sacījusi Straujuma.

Attiecībā uz migrācijas krīzi Straujuma atzīmējusi, ka vispirms ir jāīsteno jau pieņemtie lēmumi. "Ir jālūkojas, lai tiktu uzlabota atpakaļatgriešanas sistēma un stiprinātas ES ārējās robežas," savu viedokli paudusi premjerministre.

Tāpat viņa pozitīvi novērtējusi jauno EK priekšlikumu par ārējo robežu stiprināšanu. "Ņemot vērā migrācijas plūsmu mainību, jāturpina darbs ne tikai pie ES dienvidu, bet arī ES austrumu robežas stiprināšanas," skaidrojusi Ministru prezidente.

Debatēs par Lielbritānijas ierosinātajiem priekšlikumiem ES reformām Latvijas valdības vadītāja apstiprinājusi, ka "Latvija vēlas redzēt stipru Lielbritāniju stiprā ES un ir atvērta konstruktīvām sarunām". Straujuma uzsvērusi, ka jebkuram iespējamam risinājumam ir jārespektē visas četras ES pamatbrīvības. ES darba tirgū arī turpmāk jānodrošina vienlīdzīga attieksme pret visiem ES pilsoņiem, paudusi Ministru prezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!