Foto: LETA

Migrācijas politikai ir jābūt tādai, lai tā nāktu par labu jau esošajiem Latvijas iedzīvotājiem, intervijā sacīja "DNB Bankas" makroekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

"Imigrācijas politikai ir jābūt tādai, lai tā nāk par labu jau esošajiem valsts iedzīvotājiem. Tai ir jābūt vērstai uz to, lai pirmām kārtām palielinātu darbaspēka daudzveidību. Tāpat var būt arī imigrācija, lai novērstu darbaspēka trūkumu nozarēm, kurām ir straujš pieauguma potenciāls, kuras var ģenerēt lielus ienākumus, un tādējādi arī dot lielu ieguldījumu sabiedrības labklājībā," sacīja Strautiņš.

Viņš piebilda, ka spilgts piemērs varētu būt programmētāji, proti, informācijas tehnoloģiju sektorā pašlaik algas strauji pieaug, kas pats par sevi ir labi, bet tajā pašā laikā būtiski, lai pieaugums nebūtu tik straujš, ka sektors zaudē konkurētspēju. Taču vienlaicīgi šī sektora izlaide varētu palielināties, ja valstī iebrauktu papildu speciālisti, piemēram, no Filipīnām, kas jau pamazām notiek.

Strautiņš arī pieļāva, ka valsts varētu noteikt atsevišķas profesijas, piemēram, tos pašus programmētājus, kuru iebraukšanai valstī un darba gaitu sākšanai būtu atvieglota procedūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!