Foto: LETA

Politiķis Armands Strazds pirms dažām dienām atkal izslēgts no partijas "Saskaņa" un apvienības "Saskaņas centrs" (SC), jo rudenī plāno dibināt savu partiju.

Kā pastāstīja Strazds, SC viņa izslēgšanu pamatojusi ar jaunas partijas dibināšanas plāniem, kurus politiķis nav slēpis. Tāpat nu jau bijušie kolēģi no SC apgalvojuši, ka Strazds diskreditē apvienības vadību.

Strazdam arī izdevies piereģistrēt savu pirms kāda laika nodibināto biedrību, tiesa, ar nedaudz citu nosaukumu, nekā sākotnēji bija cerēts. Biedrība reģistrēta ar nosaukumu "Atjaunotā Latvija 2018", un uz tās pamata iecerēts veidot politisko partiju, kas varētu piedalīties nākamā gada pašvaldību vēlēšanās.

Strazds gan norādīja, ka viņa veidotā partija piedalīsies tajās vēlēšanās, "kas nāks pirmās", piemēram, Saeimas ārkārtas vēlēšanās, ja tādas notiktu.

Politiķis sacīja, ka biedrībai ir izveidojies "stabils kodols" un centrālā valde, savukārt nākamais mērķis ir veidot desmit reģionālās valde. Strazds gan atzīmēja, ka partija ir veidošanas procesā, un ir cilvēki, kas "nāk klāt un daži, kas aiziet".

Partijas dibināšanas kongresu plānots rīkot rudenī - oktobrī vai novembrī, pastāstīja Strazds.

Kā ziņots, Strazds februāra beigās vilcienā Zilupe-Rīga dibināja antineoliberālu sociāldemokrātisku kustību "Atjaunotā Latvija", kļūstot par tās priekšsēdētāju. Tomēr negaidītu šķēršļus šai iecerei sagādāja bijušie kolēģi no SC, kuri īsi pēc Strazda paziņojuma reģistrēja biedrību ar tieši šādu nosaukumu. Biedrību "Atjaunotā Latvija" reģistrēja SC juridiskā konsultante Saeimā Inese Šnepsta un SC līdera Jāņa Urbanoviča sekretāre Gunta Šagbazjana.

Strazds jau iepriekš tika paudis neapmierinātību ar SC līderu politisko kursu, kuri "nododot sociāldemokrātijas ideālus".

Pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām Strazds bez SC līderu ziņas mēģināja pielikt roku koalīcijas veidošanā, meklējot sadarbības partnerus ar līdzīgu ekonomisko, nevis nacionālo domāšanu, proti, rosināja izveidot koalīciju no SC, nacionālās apvienības un Zaļo un zemnieku savienības. SC līderis Nils Ušakovs par šādu pašdarbību un piedalīšanos "nesankcionētās sarunās" rosināja Strazdu izslēgt no partijas "Saskaņa", kas arī tika izdarīts, tomēr vēlāk partijas kongresā Strazds tika uzņemts atpakaļ biedru rindās.

Savulaik SC izveidotajā ēnu ministru kabinetā Strazdam tika atvēlēts ekonomikas ministra amats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!