Foto: LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ceturtdien nepiedalīsies sarunā ar Veselības ministriju (VM), uz kuru VM bija aicinājusi nozares organizācijas, lai apspriestu ārstniecības personu darba samaksas jautājumus un jaunā atalgojuma modeļa tālāko virzību, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" sacīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

Savu nostāju Keris pamatoja ar to, ka arodbiedrība nav saņēmusi no VM uzaicinājumu un oficiālu piedāvājumu turpināt kolektīvā strīda izlīgšanas sarunas un "šodien uz vienkāršu parunāšanu neiesim".

Keris pauda uzskatu, ka tas nevedīs pie streika atcelšanas, to var atrisināt streika noteiktās prasības un to īstenošana noteiktajā kārtībā.

Viņš uzsvēra, ka prasības izpildei būtu vajadzīgi 30 miljoni eiro, kas uz pārējo izmaksu fona ir samērīga prasība.

Jau ziņots, ka sanāksme notiks VM pulksten 12. Tajā piedalīties aicināta Latvijas Ārstu biedrība, LVSADA, Latvijas Jauno ārstu asociācija, Latvijas Māsu asociācija, Latvijas Slimnīcu biedrība, Latvijas Lielo slimnīcu asociācija, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienība un Veselības aprūpes darba devēju organizācija.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) uz sanāksmi aicinājis arī Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un finanšu ministru Jāni Reiru (JV), informēja ministrijā.

Kā atgādina ministrijā, nozarē strādājošo atalgojuma palielināšanai laika posmā no 2019. līdz 2022. gadam novirzīti vairāk nekā 364 miljoni eiro. Tik straujš atalgojuma palielinājums Latvijā publiskajā sektorā līdz šim nav bijis, vienlaikus ministrija turpina darbu, lai palielinātu mediķu algas, norāda VM.

VM kopīgi ar nozari izstrādājusi jaunu ārstniecības personu samaksas modeli, kas veido taisnīgu, konkurētspējīgu un caurskatāmu atalgojuma sistēmu.

Tā pamats ir katra nozarē strādājošā attiecības ar pacientu, kuras balstās noteiktā izglītībā, profesionālajā pieredzē, atbildībā un darba sarežģītībā. Reforma katram ļaus izsekot, par kādu darba apjomu, zināšanām, prasmēm un papildu pienākumiem ārstniecības persona saņem konkrēto darba samaksu, apgalvo ministrijā.

Jaunais ārstniecības personu atalgojuma modelis paredz, ka mērķa algu katrai ārstniecības personu amatu grupai plānots sasniegt pakāpeniski piecu gadu laikā – no 2023. gada līdz 2027. gadam. Atalgojuma pieaugums paredzēts katru gadu.

Nākamajā gadā atbilstoši jaunajam atalgojuma modelim ārstniecības personu darba samaksas palielinājumam vajadzīgi 55,6 miljoni eiro, kas ir iesniegti Finanšu ministrijā līdz ar citiem nozares prioritārajiem pasākumiem.

Vēstīts, ka LVSADA padome otrdien vienojās par atkārtota brīdinājuma streika rīkošanu 27. un 28. septembrī.

Streika laikā 27. septembrī paredzēts rīkot protesta sapulci iepretī Ministru kabinetam.

Uz 19. septembra pulksten15 Streika komiteja ir apkopojusi informāciju, ka brīdinājuma streikā piedalīsies 316 medicīnas nozares darbinieku.

Keris padomes sēdē skaidroja, ka, atšķirībā no vairākām citām profesijām, mediķiem plaši streikot aizliedz likums un sirdsapziņa, jo streiks ar lielāku skaitu dalībnieku atstātu neatgriezeniskas sekas uz pacientu veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!