Foto: LETA

Pirmie desmit Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) gadi bijusi atklāta un ilga cīņa kopā ar iedzīvotājiem par kopīgo nākotni bez korupcijas, stiprinot tiesiskumu, godaprātu un labklājību, atzīmējot jubileju, uzsvēris biroja šefs Jaroslavs Streļčenoks.

Pateicoties efektīvam KNAB darbam un sabiedrības atbalstam, desmit gados ”korupcijas seja” ir mainījusies – amatpersonu kukuļošana pastāv tikai atsevišķās jomās, kurās koruptīvie noziegumi izdarīti slēpti, visbiežāk iesaistot pazīstamu personu loku, līdz ar to šādi noziegumi ir grūtāk atklājami, uzsver Streļčenoks. ”Nesodāmības sajūta negodprātīgo amatpersonu vidū ir mazinājusies, arvien vairāk iedzīvotāju savus jautājumus valsts un pašvaldību institūcijās ir nokārtojuši bez pretlikumīgiem maksājumiem, lielākām vai mazākām dāvanām,” atzīst KNAB priekšnieks.

Strādājot desmit gadus, KNAB prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījis 195 krimināllietas pret 479 personām. No tām tiesai nodotas 149 krimināllietas pret 326 personām. Šajos gados ir iztiesātas 113 krimināllietas pret 196 personām, liecina KNAB statistika. No šīm personām 88% atzītas par vainīgām un notiesātas. turklāt vēl 37 KNAB uzsāktās krimināllietas pret 131 personu šobrīd tiek skatītas tiesā un galīgie nolēmumi vēl nav stājušies spēkā.

Valsts amatpersonu darbības kontroles jomā administratīvā pārkāpuma lietās pieņemti 1300 lēmumi, no tiem 764 par saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodus par kopējo summu 55 000 latu apmērā.

Kopumā izvērtēšanai ir saņemts 6000 iesniegumu un sūdzību par iespējamiem valsts amatpersonu pieļautajiem pārkāpumiem, notikušas vairāk nekā 4000 pārbaudes iespējamiem interešu konfliktiem valsts amatpersonu darbībā un vairāk nekā 1400 pārbaudes valsts un pašvaldību institūcijās. 220 valsts amatpersonām ir uzlikts pienākums atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus kopumā par vairāk nekā 350 600 latu, vēsta KNAB.

Politisko partiju finansēšanas kontroles jomā desmit gados kopumā izvērtēta partijām ziedoto finanšu līdzekļu likumība 23 miljonu latu apmērā. Savas darbības laikā KNAB ir izvērtējis priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas likumību saistībā ar septiņām vēlēšanu kampaņām. Kopumā KNAB ir pieņēmis 285 lēmumus par partiju saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodus par 105 000 latu, kā arī 137 lēmumus par pretlikumīgi saņemtā vai izlietotā finansējuma - 2 125 000 latu – atmaksāšanu.

Savas darbības desmitgadē KNAB kopumā ir saņemti vairāk nekā 11 600 privātpersonu iesniegumu un sūdzību, no tām 69% saņemti no fiziskām personām. Kopš KNAB Ziņojumu centra izveides ir pieņemti kopumā 1789 apmeklētāju un pa uzticības tālruni 8000 20 70 ir saņemti vairāk nekā 10 700 zvanu.

Sabiedrības un valsts amatpersonu izglītošanas jomā par dažādiem pretkorupcijas jautājumiem ir vadīti vairāk nekā 400 semināri, kopumā aptverot gandrīz 16 000 personu lielu auditoriju.

10.oktobrī aprit desmit gadi kopš dibināts KNAB – specializēta pretkorupcijas iestāde, kura strādā normatīvajos aktos noteiktās funkcijas korupcijas novēršanā un apkarošanā, kā arī kontrolē politisko partiju finansēšanu un priekšvēlēšanu aģitāciju. Šajā datumā 2002.gadā Saeima iecēla amatā pirmo KNAB priekšnieku - Gunti Rutki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!