Foto: LETA
"Es piedāvāju savu redzējumu, ka birojs varētu būt neatkarīga institūcija, līdzīgi kā Valsts kontrole un Latvijas Banka," intervijā laikrakstam "Diena" atzinis KNAB priekšnieka amata kandidāts Jaroslavs Streļčenoks, uzsverot, ka priekšnieka varas mazināšanai varētu veidot padomi.

Viņš atzīst, ka pastāv risks, ja tiek iecelts priekšnieks, kura mērķis ir nevis cīnīties ar korupciju, bet gan ar tiem, kas cīnās ar korupciju. Tāpēc amata kandidāts rosina runāt par padomes izveidošanu, kura koleģiāli izlemj stratēģiskus jautājumus, kā, piemēram, struktūras izmaiņas, budžeta sadalījums. Padome būtu triju cilvēku sastāvā – priekšnieks un divi vietnieki.

Par KNAB prioritātēm Streļčenoks sauc darbu ar tiem jautājumiem, kas ir virzīti, bet kaut kādu iemeslu dēļ apstājušies - piemēram, Lobēšanas likums, attiecību sakārtošana ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), sākumdeklarēšanas ieviešana. "Jautājumu ir daudz, un ir jāvirzās visos virzienos, lai minimizētu korupcijas riskus un korupciju Latvijā," intervijā laikrakstam atzīst Streļčenoks.

Uz bijušā KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša iezīmēto problēmu, ka ir grūtības cīnīties pret korupciju reģionos, Streļčenoks atbild, ka līdz šim KNAB darbs reģionos nekādas grūtības nav sagādājis.

"Tās ir divas, trīsarpus stundas, lai tiktu līdz Latvijas robežai uz jebkuru pusi. Cik zinu, struktūrvienību vadītāji piedāvājumus darbam šajā jomā bija izteikuši, bet Vilnīša kungs gribēja tikai reorganizēt un noteikt kā atsevišķu struktūrvienību. Taču pamatā valsts amatpersonas un līdzekļi apgrozās Rīgā, tāpēc jebkurā gadījumā uzmanība ir jāvērš tur, kur ir tas perēklis," teic KNAB priekšnieka amata kandidāts.

Pēc Streļčenoka domām amatpersonu iesniegto deklarāciju patiesīgums ir jāpārbauda VID: "KNAB pārbauda deklarācijas tikai, lai kontrolētu noteiktos ierobežojumus, piemēram, amatu savienošanu, dāvanu pieņemšanu un tā tālāk, bet to, vai amatpersonas norādītā informācija atbilst faktiskajiem apstākļiem, vienmēr ir pārbaudījis VID. Manuprāt, tas viņiem arī ir jādara, jo viņiem ir resursi, līdzekļi, datubāzes."

Jautāts vai ievēlēšanas gadījumā Streļčenoks arī ar politiķiem tiksies kafejnīcās, amata kandidāts teic, ka noraidoši - tikai dienesta telpās un tikai par tiem jautājumiem, kas ir KNAB kompetencē.

Jau ziņots, ka par Jaroslava Streļčenoka ievēlēšanu KNAB vadītāja amatā valdība lems 15. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!