Foto: Shutterstock
Administratīvā apgabaltiesa par prettiesisku atzinusi Lauku atbalsta dienesta (LAD) Ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldes izsniegto būvatļauju Karvas hidroelektrostacijas (HES) būvniecībai, portālu “Delfi” informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa.

Tiesa pirmdien apmierināja Vides aizsardzības kluba (VAK), Latvijas Makšķernieku asociācijas un makšķernieku kluba "Fario" pieteikumu par būvatļaujas atzīšanu kā prettiesisku.

Apgabaltiesas spriedumu gan vēl 30 dienu laikā iespējams apstrīdēt Augstākajā tiesā.

Iepriekš būvatļauju kā nelikumīgi atzina arī pirmās instances tiesa - Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu nams. Spriedums tika pārsūdzēts apgabaltiesā.

2002.gadā Latvijā tika apstiprināts to upju saraksts, uz kurām HES nevar būvēt. Pamatojoties uz to, ka būvniecībai uz Vaidavas upes gadu iepriekš jau bija izsniegta būvatļauja, tika pieļauts izņēmums un būvatļauju varēja turpināt pagarināt.

Saistībā ar Karvas HES skandālu amatu zaudēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs. Viņš no amata tika atbrīvots saistībā ar lēmumu par finansējuma piešķiršanu Karvas HES projektam, lai gan iepriekš finansējums ticis noraidīts projekta neatbilstības dēļ.

Pret Antonovu disciplinārlietu tika rosināts sākt par pienākumu kvalitatīvu nepildīšanu, kā rezultātā valstij nodarīts būtisks mantisks kaitējums aptuveni 498 005 eiro apmērā.

Antonovs pagājušā gada decembra beigās licis dienas laikā sagatavot VIF lēmumu par finansējuma piešķiršanu SIA "Patina", lai gan iepriekš naudas piešķiršana tikusi atlikta, turklāt iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs izdeva rīkojumu par sadarbības pārtraukšanu ar šo uzņēmumu.

Karvas HES, kuru vides organizācijas vaino Vaidavas upes vides sagandēšanā, īpašnieks to pieteica 500 000 eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīgu projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!