Foto: F64

Strīdīgu jautājumu izlemšanai, jaunā Rīgas domes koalīcija piedāvā veidot Sadarbības padomi, liecina rīcībā esošā informācija.

Sākotnēji izstrādātajā sadarbības memorandā piedāvāts, ka Sadarbības padomē varētu darboties Rīgas domes priekšsēdētājs, priekšsēdētāja vietnieks un pa diviem pārstāvjiem no koalīcijas partneru frakcijām.

Sadarbības padome izskatītu Rīgas domes kompetences jautājumus, kā arī jautājumus, kuru izskatīšanu pieprasa pašvaldības priekšsēdētājs vai kāds no jaunveidojamās koalīcijas partneriem.

Padomi plānots sasaukt ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

Padomē katrai frakcijai varētu būt viena balss. Lēmumi tiktu pieņemti ar absolūto balsu vairākumu. Ja balsis sadalītos vienādi, tad jautājums tiktu atkal skatīts nākamajā Sadarbības padomes sēdē.

Sākotnējā memoranda versijā paredzēts, ka partneri saglabās pilnīgu neatkarību savu partiju programmu mērķu īstenošanai nacionālajā līmenī, tai skaitā tiesības uz citu partneru nostājas kritiku.

Turklāt tiek uzsvērts, ka koalīcija Rīgas domē nav ekvivalents Latvijas valdības koalīcijai un tajā ietilpst politiskās partijas, kuras nav pārstāvētas valdībā.

Memoranda sākotnējā versijā teikts, ka jaunajai koalīcijai jāuzlabo Rīgas domes ētikas kodekss, tai skaitā iekļaujot tajā kategorisku neiecietības un naida runas nepieņemamību.

Jau ziņots, ka četri Rīgas domē ievēlētie politiskie spēki vienojušies par koalīcijas veidošanu, patlaban kā mēra amata kandidātu izskatot partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (APP) kopīgā saraksta līderi Mārtiņu Staķi. Koalīcijas veidošanas sarunās piedalās APP, "Jaunā vienotība" (JV), Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA) un Jaunā konservatīvā partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!