Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki jūt nepatiku no augstākajām aprindām pret savu darbu, it īpaši gadījumos, kad birojs aizskāris pie varas esošajiem labi zināmus cilvēkus, un daudzi vēlētos "neredzēt biroju uz Latvijas kartes", TV3 raidījumam "Nekā Personīga" atzinusi biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

"Ja mēs aizturētu laiku pa laikam kādus kriminālpolicijas inspektorus, cietuma uzraugus, varbūt kādus sīkus ierēdņus kaut vai tai pašā Rīgas domē, tad mūsu iestāde būtu laba, slavējama. Ja mēs aizskaram pie varas esošiem labi pazīstamus cilvēkus un to darām regulāri un daudz, tad es saprotu, ka rodas arvien lielāka vēlme mūs neredzēt vispār uz Latvijas kartes," atzīst Strīķe.

Viņa atzīst, ka "ir pilnīgi skaidrs - ja pretkorupcijas iestāde aktīvi cīnās un cīnās ar korupciju pēc iespējas augstākā līmenī un cenšas tā saucamo "valsts nozagšanu" apkarot pēc iespējas saknē un augstākos amatos, katru dienu un ar katru lietu arvien lielākam cilvēku lokam, kas lemj par KNAB, rodas aizvien lielāka nepatika pret šo iestādi". "Arī psiholoģiski, emocionāli un faktoloģiski," rezumē Strīķe.

Viņa uzskata, ka tas mainīsies, "kad politiķi spēs, domājot par valsti un ne tikai par biroju, bet arī par valsts iestādēm, spēs distancēties un neņemt vērā kādus atsevišķus momentus, saņemto pavēsti vai KNAB pieņemto lēmumu vai aizturēto labo paziņu, spēs uz to paskatīties no valstiskā viedokļa, nevis no tāda tīri cilvēciski emocionāla".

Jau ziņots, ka KNAB jau vairāk nekā gadu ilgst konflikts, kas saasinās aizvien vairāk, un atsevišķi politiķi izteikuši ideju par nepieciešamību biroju vispār likvidēt. Gan KNAB šefs Normunds Vilnītis, gan viņa vietnieki – Juta Strīķe un Alvis Vilks - nāk klajā ar dažādiem paziņojumiem, dodot mājienus par katras puses iespējamiem pārkāpumiem.

Prokuratūras paspārnē ir izveidota darba grupa, kura vērtē Vilnīša atbildību ieņemamajam amatam. Šādu komisiju rosināja veidot ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers un valdība ierosinājumu atbalstīja. Otrdien, kad bija beidzies komisijas darbības termiņš, valdība nolēma to pagarināt vēl uz mēnesi.

Tikmēr Vilnīts aprīļa sākuma izteica rājienu Strīķei par interviju raidījumam "Bez Cenzūras". Viņai tiek pārmests, ka viņa bez Vilnīša saskaņojuma ir sniegusi intervijas trim medijiem - portālam "pietiek.com", TV3 raidījumam "Nekā personīga" un TV5 raidījumam "Bez cenzūras", pārkāpjot biroja iekšējās darba kārtības noteikumus.

Maija vidū Vilnītis nolēmis atlaist savu vietnieku Alvi Vilku, pārmetot viņam pārkāpumus saistībā ar 2006.gadā uzsākto un nepabeigto Eiropas Savienības (ES) PHARE programmas projektu KNAB integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes izstrādei. Vilks šo lēmumu pārsūdzējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!