Foto: F64

"Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas slēgtajā sēdē tās priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) un prokurors Māris Leja uzvedās kā "oligarhu (..) mafijas turpinājums", šādu vērtējumu pēc komisijas sēdes žurnālistiem sniedza bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietniece, pašreizējā Rīgas domes deputāte Juta Strīķe (JKP).

"Pilnīgi viennozīmīgi: kā šo oligarhu taustekļi vai mafijas turpinājums uzvedās gan Sudraba, gan Māris Leja," sacīja Strīķe, norādot, ka prokurors esot vairākas stundas mēģinājis uzdot jautājumus, kuru konteksts esot bijis, kāpēc viņa uzdrošinājās tik ilgi noklausīties tik nozīmīgus cilvēkus.

Strīķe to žurnālistiem komentēja, sakot, ka KNAB mērķis bija lielas un nozīmīgas lietas, minot vairāku lietu piemērus. Tāpat viņa norādīja uz oligarhu ietekmes gadījumu - zinot, ka izmeklētāji neliksies mierā un turpinās darbu pie "oligarhu lietas", Strīķe tikusi piecreiz atlaista no amata.

Strīķe sacīja, ka nekādu slepenu informāciju komisijā neizpauda, tāpēc sēdes "noslepenošana bija pilnīgi nepamatota". Viņa norādīja, ka "oligarhiski mafiozajām struktūrām ir daudz iesaistīto personu medijos, tiesās, parlamentā", tāpat esot "deputātu apkalpojošs personāls", kas tiekot "uzpirkts, iebiedēts, viņiem tiek piedāvāti amati".

Bijusī KNAB vadītāja vietniece pauda, ka mafiozo struktūru laušanai nepieciešama gan varas, gan amatpersonu maiņa. "Ja ģenerālprokurors uzskata, ka kādai nozīmīgai lietai (..) nav jānonāk tiesā, neviena tiesībsargājošā iestāde to nevar panākt," sacīja politiķe.

"Oligarhu lietas" komisijas darbs ir oligarhu režisēts pasākums "tvaika nolaišanai", šādu pārliecību izteica Strīķe.

Strīķe norādīja, ka viņai šodien bija iespējams dzirdēt, kā uzvedas cilvēki, kuri kalpo oligarhiem.

Viņa pauda, ka konkrētām interesēm kalpo arī komisijas eksperti, kā arī vaicāja, kurā viesnīcā top parlamentārās izmeklēšanas galaziņojums.

"Man ir aicinājums šo mafiozo struktūru iznīcināt un piebeigt un darīt to var tikai, mainot pastāvošo varu valstī. Es citas iespējas neredzu," sacīja pašreizējā politiķe.

Tikmēr slēgtajā sēdē klātesošais komisijas loceklis Andrejs Judins (V) sociālajā tīklā "twitter" ierakstījis, ka šajā sēdē neparasti aktīvs ir prokurors Leja. Gan Strīķei, gan bijušajam KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam Jurim Jurašam esot uzdots "padsmit jautājumu".

Neko līdzīgu deputāts neesot redzējis, kad parlamentārās izmeklēšanas sēdes apmeklēja Ventspils mērs Aivars Lembergs un bijušie politiķi Ainārs Šlesers un Andris Šķēle.

Judins arī ierakstījis, ka Strīķe komisijas sēdē bijusi emocionāla un asa, tomēr patiesa un atklāta, runājot par tiesībaizsardzības institūciju nespēju tikt galā ar nopietnām krimināllietām.

Kā ziņots, saistībā ar "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdes norisi šodien raisījās nedaudz haotiska situācija. Tam par pamatu bija diskusijas par to, vai sēdei jābūt slēgtai, gan citas lietas.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota 2017.gada jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!