Foto: LETA

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pirmdien, 10.novembrī, pilnībā apmierināja līdzšinējās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes pieteikumu par viņai jūnija beigās piemērotā disciplinārsoda - rājiena atcelšanu.

Pirmdien pasludināto spriedumu no 24.novembra būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā. 

Pati Strīķe no komentāriem pēc sprieduma pasludināšanas atturējās. 

Šī ir viena no lietām, kurās Strīķe tiesā apstrīdējusi lēmumus par viņas disciplināru sodīšanu.

Savukārt KNAB paziņojumā presei pauž izbrīnu par 10.oktobra Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas spriedumu, ar kuru apmierināta Strīķes sūdzība.

„Neizpratni   par  minēto  tiesas  nolēmumu  pastiprina  arī  apstāklis, ka Ģenerālprokuratūras pārstāve   pievienojās   KNAB  viedoklim  un  sniedza atzinumu, ka Strīķe nav ievērojusi iekšējos drošības kārtības noteikumus, kas  noteikti,  lai  nodrošinātu  likumā  "Par  valsts noslēpumu" noteiktos valsts  noslēpuma  objektu  aizsardzības  pasākumus  par  ko Strīķei tika piemērots disciplinārsods - rājiens," teikts KNAB paziņojumā.

KNAB norāda, ka pēc pilna sprieduma teksta izvērtēšana lems par tālāko rīcību.

Šo lietu izskatīja tiesnese Maira Griķe, kura iepriekš skatīja arī Strīķes pieteikumu par viņas atbrīvošanu no amata. Tiesas spriedums šajā lietā bija labvēlīgs Strīķei.

Disciplinārlieta, kurā Strīķei bija piemērots rājiens, bija saistīta ar to, ka viņai nebija izsniegta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam un, atjaunojot viņu amatā, Strīķei ar iestādes vadītāja rezolūciju tika noteikti pārvietošanās ierobežojumi, lai nodrošinātu likumā "Par valsts noslēpumu" noteikto valsts noslēpuma objektu aizsardzību.

Tomēr tika konstatēti fakti, kas liecināja, ka Strīķe nav ievērojusi minēto rezolūciju, līdz ar to tika sākta disciplinārlieta. 

Pērn 20.decembrī KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, pamatojoties uz Strīķes darbības un tās rezultātu atkārtotu novērtēšanu par ilglaicīgiem un sistemātiskiem pārkāpumiem nolēma Strīķi kā neatbilstošu ieņemamam amatam atbrīvot no darba.

Toreizējais premjers Valdis Dombrovskis (V) 7.janvārī Streļčenoka lēmumu atcēla, taču 14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti. 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā. Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei, bet šoreiz jaunā valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) strīdā neiejaucās un Streļčenoka rīkojumu neatcēla.

Savukārt tiesa uzlika par pienākumu Strīķi amatā atjaunot.

Tagad Strīķe ir pārcelta KNAB Juridiskās nodaļas galvenā speciālista amatā, iepriekš vēstīja aģentūra LETA.

Streļčenoks 11.jūlijā parakstīja rīkojumu par toreizējās savas vietnieces Strīķes disciplinārsodīšanu un nolēma viņu pazemināt amatā uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, sākot ar 21.jūliju. No šī datuma Strīķe tika iecelta par biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas galveno speciālisti iesniegumu pieņemšanas jautājumos, taču drīz vien Strīķe saslima.

Strīķes prombūtnē KNAB tika veikta reorganizācija un izveidota Juridiskā nodaļa. Kad Strīķe atgriezās darbā, viņai tika izsniegts jauns amata apraksts un rīkojums par viņas pārcelšanu Juridiskās nodaļas galvenā speciālista amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!