Foto: LETA
Disciplinārlieta, kas ierosināta pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietnieci Jutu Strīķi, vēl oficiāli nav pabeigta, bet KNAB šefa Jaroslava Streļčenoka piektdien preses konferencē publiski paustais liecina, ka viņš jau ir izšķīries – Strīķei amats būtu jāzaudē.

"Ja Jutai Strīķei izdosies kārtējo reizi saglabāt savu amatu, tad man vairs nebūs cerību, ka KNAB eksistē kā politiski neitrāla iestāde," preses konferencē žurnālistiem sacīja KNAB vadītājs. Streļčenoks piektdien steigā sasauktajā preses konferencē, no iepriekš sagatavotām lapiņām emocionāli lasot savu paziņojumu, sacīja, ka desmit gadu garumā bijis pārliecināts un strādāja ar domu un pārliecību, ka birojs ir politiski neatkarīgs un savus pienākumus pilda sabiedrības labā un sabiedrības interesēs. Taču pēdējā laikā notiekošais liekto domāt, par politiķu ietekmi.

Streļčenoks piektdien žurnālistiem stāstīja par nokaitēto atmosfēru birojā. Viņš sacīja, ka laikā, kad tika ierosinātas disciplinārlietas pret Strīķi, viņai bija divas iespējas – sakārtot savu darbu vai sākt karu. Spriežot pēc notiekoša, viņa izvēlējās otro variantu, atzina KNAB vadītājs.

Visas nepilnības, kas iepriekš KNAB konstatētas, ir saistītas ar Strīķes vadīto bloku, piemēram, informācijas noplūde, kur parasti cieš izpildītājs, bet nekad atbildību neuzņemas bloka vadītājs, žurnālistiem norādīja Strelčekots. "Varbūt tas ir jautājums par kādu stipru politisku aizmuguri, kas ļauj Strīķes kundzei justies tik droši?" retoriski jautāja KNAB šefs.

Ja tā ir, tad Streļčenoks sacīja, ka paredz tuvākajā nākotnē viņa ārkārtēju novērtēšanu, "lai paspētu atlaist mani pirms beigsies disciplinārlietas, pirms beigsies uzsāktās biroja pārbaudes, pirms tiks pabeigta Strīķes atkārtotā novērtēšana".

Tiesa, Streļčenoks izvairījās nosaukt konkrētu politiķi vai partiju, kas varētu būt šī Strīķes "aizmugure", bet aicināja paskatīties, kuri politiķi publiski izsaka atbalstu viņa vietniecei.

"Es paredzu, ka šodien vai tuvākajās dienās Strīķe kā parasti izmantos sev ierasto instrumentu, informācijas paušanu par kaut kādām procesuālajām darbībām, lai novērstu uzmanību no manis teiktā sabiedrībai," sacīja Strelčenoks, tiesa nespējot izskaidrot, ko ar šo paziņojumu domājis. Viņš vien aicināja paanalizēt, kas notiek līdzīgās situācijās, kad negatīvi izskan Strīķes vārds.

"To, ko rakstnieki uzskata par tirāniju, es savukārt saucu par kārtības ievešanu," sacīja Streļčenoks, uzsverot, ka nebaidās zaudēt amatu, jo ir pārliecināts, ka spēs atrast vietu, kur sevi realizēt.

Jautāts par to, vai disciplinārlieta pret Strīķi tiks pabeigta 26.oktobrī un desmit dienu laikā būs lēmums par iespējamo sodu, Streļčenoks sacīja, ka no izvērtētājiem ir saņēmis lūgumu vēl trešo reizi pagarināt izmeklēšanas termiņu. Tiesa, viņš vēl nav izlēmis, vai termiņu vēlreiz pagarinās.

Strīķe ir Streļčenoka vietniece, un viņi konfliktē jau ilgāku laiku.

Strīds ar jaunu sparu uzjundījis pēc tam, kad KNAB darbinieki premjeram nosūtījuši jaunu vēstuli, kurā KNAB vadītāju nodevēja par tirānu un aicināja viņu atbrīvot no amata. Strelčenoks šo vēstuli jau nodēvējis par Strīķes mēģinājumu sevi pasargāt, dodot mājienus, ka vietniecei esot politikā aizmugure.

Vēstuli premjeram, bijušā KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova (V) vadītajai Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijai un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram parakstījuši Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, Operatīvo pasākumu nodaļas vadītājs Jānis Circens, Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece un Iekšējās drošības nodaļas vadītāja Sanita Zandersone-Reisa.

Streļčenoks ierosinājis divas disciplinārlietas pret savu vietnieci Jutu Strīķi, bet 19.septembrī piemēroja disciplinārsodu - atbrīvošanu no amata - biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājai Ilzei Draveniecei.

Pats Streļčenoks vairākkārt publiski plašsaziņas līdzekļiem norādījis, ka biroja iekšienē notiekošais ir uzskatāms par "it kā nesaskaņām" vai "mākslīgi veidotu konfliktu", un viņa mērķis nav atlaist darbiniekus.

Novembrī novērtēšana kā jebkurai amatpersonai paredzēta arī pašam Streļčenokam.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) iepriekš paziņoja, ka konflikts KNAB ilgst jau samērā ilgi, taču "pieaugošas bažas" izraisa tas, ka KNAB darbinieki sāk šī konflikta dēļ pamest biroju. "Protams, šis jautājums būs atsevišķi jāvērtē. Es neizslēdzu arī tikšanos ar KNAB vadošajiem darbiniekiem, lai šos jautājumus pārrunātu," pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers.

Dombrovskis sacīja, ka nepieciešamības gadījumā šo jautājumu varētu pārrunāt arī ar ģenerālprokuroru un citiem nozares pārstāvjiem. Politiķis uzsvēra, ka pārraudzības iespējas pār KNAB premjeram un valdībai ir tādas, kādas noteiktas likumā, un tās ir ļoti ierobežotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!