Foto: LETA

Atzinīgus vērtējumus par atlaisto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi pauduši 16 KNAB korupcijas apkarošanas bloka sadarbības partneri - tiesībsargājošo iestāžu, ministriju, uzņēmumu un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Četri tiesībsargājošo iestāžu struktūrvienību vadītāji pagājušā nedēļā jau lūguši atcelt KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par savas vietnieces atbrīvošanu no amata. Šo vēstuli parakstījuši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes direktors Edijs Ceipe, VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis un Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Guntis Pujāts.

Strīķe pagājušā gada nogalē Streļčenokam iesniegusi prasmju novērtējumus no KNAB apkarošanas bloka sadarbības partneriem. Amatpersonas viedokli par Strīķes un viņas vadītā korupcijas apkarošanas bloka darbu sniegušas pēc Strīķes pašas lūguma sniegt "informāciju, kas apstiprina kvalitatīvai amata pienākumu veikšanai nepieciešamo prasmju uzlabojumu".

Aģentūras LETA rīcībā nonākušās atsauksmes par Strīķi pērn novembrī snieguši Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers, Latvijas pārstāvis Eiropas Savienības institūcijā "Eirojust" Gunārs Bundzis, Prokuratūras pārraudzībā esošā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes izmeklēšanas atbalsta pārvaldes priekšnieks Juris Šulte, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta priekšnieka Indulis Krēķis, Satversmes aizsardzības birojs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, tobrīd vēl Finanšu policijas pārvaldes direktora amatā esošais Kaspars Čerņeckis (pašreiz Valsts ieņēmumu dienesta Ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā), Muitas pārvaldes direktora vietniece Sanda Kārkliņa-Ādmine, Ceļu satiksmes drošības direkcijas Pretkorupcijas daļas priekšnieks Ivars Rullers, AS "Latvenergo" Administratīvais direktors Arnis Kurgs, VAS "Latvijas Gaisa satiksme" valdes loceklis Gints Freimanis, kā arī nevalstisko organizāciju "Providus" pētnieki Valts Kalniņš un Iveta Kažoka un "Delnas" direktors Gundars Jankovs. Strīķe KNAB priekšniekam arī iesniegusi 62 KNAB darbinieku parakstītu vēstuli, kurā lūgts Streļčenokam atbalstīt goda zīmes piešķiršanu viņai. Šajā vēstulē arī pausti atzinīgi vārdi par Strīķi. Savu viedokli par Strīķi un viņas vadīto korupcijas apkarošanas bloka darbu pēc Strīķes lūguma snieguši arī jau pieminētie Pujāts un Ceipe.

Adlers, piemēram, rakstījis, ka Strīķe veiksmīgi organizē un kontrolē operatīvo darbinieku un izmeklētāju sadarbību kriminālprocesa izmeklēšanas stadijā, bet, "veicot savus dienesta pienākumus praktiskajā darbā, Strīķe ir izlēmīga, prasīga un spēj pamatot savu rīcību". Bundzis savukārt uzsvēris, ka Strīķe pierādījusi sevi kā starptautiskas sadarbības koordinatori ar atzīstamām komunikācijas prasmēm. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks norādījis, ka atlaistā KNAB priekšnieka vietniece sadarbības ietvaros izrādījusi pietiekošu aktivitāti un ieinteresētību, parādījusi savas juridiskās zināšanas un situācijas izpratni dažādos izmeklēšanas jautājumos.

Valsts policijas pārstāvis Šulte rakstījis, ka, risinot dienesta jautājumus, Valsts policijas Izmeklēšanas atbalsta pārvalde Strīķi var raksturot kā amatpersonu, kurai piemīt teicamas un efektīvas komunikācijas prasmes, sadarbības un personālvadības prasmes. Strīķe ātri izprotot situāciju un apzinoties risināmo jautājumu loku. "Nepieciešamos jautājumus Strīķe risina operatīvi, tādējādi maksimāli ātri nodrošinot atbilstoša mērķa sasniegšanu. Uzdevumu izpildē Strīķe efektīvi iesaista gan savus padotos, gan iesaistās pati, izrādot nepieciešamo iniciatīvu, līdz ar to sasniedzot izpildāmo uzdevumu kvalitatīvu izpildes rezultātu," rakstīts atsauksmē.

Militārās izlūkošanas un drošības dienestam sadarbības laikā nekad neesot bijis pamata apšaubīt Strīķes profesionālās zināšanas, komunikāciju prasmes, kompetenci, organizatoriskās spējas, kā arī pieredzi darbā tiesībsargājošās iestādēs, teikts citā atsauksmē. Tieslietu ministrijas pārstāvji slavējuši Strīķes ieguldījumu Latvijas integrācijā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupā. "Latvenergo" un "Latvijas Gaisa satiksmes" pārstāvji atzinīgi vērtējuši sadarbību ar KNAB saistībā ar kriminālprocesiem, kuri skāruši šos uzņēmumus.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Streļčenoks 20.decembrī nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi. Streļčenoks pret Strīķi šogad ierosināja divas disciplinārlietas. Viena tika izbeigta, jo iestājās noilgums, otrā disciplinārlietā Streļčenoks Strīķei kā sodu nolēma piemērot rājienu, savukārt lēmums par atlaišanu tika pieņemts pēc Strīķes darba atkārtota novērtējuma.

Streļčenoks pagājušā gada novembra beigās atkārtoti sāka Strīķes darba un tā rezultātu novērtēšanu. Streļčenoks vienpersoniski savas vietnieces pagājušā gada darbu bija novērtējis ar D līmeni, kas nozīmē, ka darba izpilde tikai atsevišķās jomās sasniedz prasības attiecīgajā nozarē un darba izpildē nepieciešami uzlabojumi. Strīķe novērtējumā paustos pārmetumus noliedza un vadības rīcībā saskatīja bosinga un mobinga pazīmes.

Atkārtotā Strīķes darbības un tās rezultātu novērtēšanā viņa atkal saņēma D līmeni. Ņemot vērā to, ka Strīķe nenovērsa iepriekšējā novērtēšanā norādītās nepilnības savā darbībā par ilglaicīgiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, tostarp nepildot KNAB priekšnieka rīkojumus un tādējādi zaudējot darba devēja uzticību, Streļčenoks pieņēma lēmumu Strīķi par neatbilstību ieņemamam amatam atbrīvot no amata.

Strīķe darbu KNAB sāka 2003.gada septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!