Ekonomikas ministrs Jurijs Strods (TB/LNNK) pirmdien iesniedzis atlūgumu Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim, kurā norāda, ka no ministra amata aiziet ģimenes apstākļu dēļ.
Lai arī ministra atkāpšanās iepriekš saistīta ar profesionālām nesaskaņām vai viedokļu atšķirībām valdībā, Strods apgalvo, ka atkāpšanās saistīta ar sarežģījumiem ģimenē.

"Tas ir manas aiziešanas galvenais motīvs. Esmu izšķīries par labu vērtībām, kuras cilvēka dzīvē man šķiet būtiskākas," savā paziņojumā norāda Strods. Ministrs sīkāk nekomentēja sarežģījumus, kuru dēļ viņam jāaiziet no amata, taču uzsvēra, ka nevienam nenovēl nonākt tādā situācijā, kādā pašlaik nonācis viņš.

Strods pirmdien preses brīfingā uzsvēra, ka pildot ministra pienākumus, centies godprātīgi pieņemt lēmumus, aizstāvēt valsts ekonomiskās intereses gan Eiropā, gan pasaulē un ikviena lēmuma pieņemšanas gaitā centies paraudzīties uz valsts attīstību ilgtermiņā.

"Ja mēs nespēsim ieraudzīt būtisko šodien, mēs nedzīvosim labi arī rīt. No Latvijas spējas konkurēt un ar esošajiem resursiem paveikt vairāk ir atkarīga mūsu valsts labklājība," pauž ekonomikas ministrs.

Strods uzsvēra, ka paliek daudz iesāktu lietu, kas jāturpina nākamajam ministram. Viņš norādīja, ka bijis gatavs nākamnedēļ valdībā apspriest ES struktūrfondu izlietojumu, taču tagad tas būs jāatliek līdz novembrim.

Strods uzsvēra, ka centies veicināt attīstību enerģētikas sektorā, lai mazinātu Latvijas atkarību no ārvalstu enerģijas piegādātājiem, tāpat panākta CO2 izmešu kvotu palielināšana Latvijai.

Strods uzsvēra, ka pēc "daudzu gadu muļļāšanās" Saeimā iesniegts konkurences likums, kurš varētu sakārtot konkurences likumdošanu un veicināt Latvijas ražotāju konkurētspēju.

Nākamajam ekonomikas ministram Strods novēlēja veiksmi darbā, neizsīkstošu gribasspēku risināt sarežģītas valsts ekonomiskās problēmas un stingru mugurkaulu, aizstāvot valsts intereses.

Komentējot viņa partijas biedra Eināra Cilinska iespējamo darbību ekonomikas ministra amatā, Strods pauda pārliecību, ka Cilinsksim ir viss nepieciešamais potenciāls, lai veiksmīgi vadītu EM. Strods norādīja, ka Cilinskis līdzšinējā darbībā pierādījis, ka spēj iedziļināties jautājumos un veiksmīgi strādāt.

Jau ziņots, ka Strods jau iepriekš ir paziņojis, ka vēlas personisku iemeslu dēļ atkāpties no amata.

Jau ilgāku laiku masu medijos izskan informācija, ka, iespējams, rudenī varētu mainīties Kalvīša vadītās valdības sastāvs. Kā viens no ministriem, kuru varētu skart pārmaiņas, tika minēts Strods.

Ja mainīsies ekonomikas ministrs, viņa vietā varētu tikt virzīts Vides ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Rīgas domes deputāts Einārs Cilinskis.

TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle uzskata, ka par jauno ekonomikas ministra kandidātu partijai būtu jāvirza Cilinski, un cer, ka šo kandidātu varētu atbalstīt arī Ministru prezidents un valdošās koalīcijas partneri.

"Ņemot vērā Eināra Cilinska ilggadējo politisko un profesionālo pieredzi dažādos valsts un pašvaldības amatos, nav pamata apšaubīt viņa spējas ieņemt atbildīgo ekonomikas ministra amatu," norāda Zīle.

TB/LNNK priekšsēdētājs arī pateicies Strodam par viņa veikto darbu, kā arī izteicis izpratni par ministra atkāpšanos, ņemot vērā situāciju viņa ģimenē.

Paredzēts, ka par ekonomikas ministra kandidātu TB/LNNK valde lems jau pirmdienas vakarā, portālu "Delfi" informēja partijas preses sekretārs Rolands Pētersons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!