Dodoties gājienā 5. maija, studenti paudīs savu neapmierinātību par finansējuma samazinājumu augstākajai izglītībai un par augstākās izglītības sistēmu kopumā, portālu "Delfi" informēja Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāve Anete Enikova.
Iepriekšējie gadi augstākās izglītības nozarē ir bijuši "treknie gadi", tomēr LSA vērš uzmanību uz to, ka students šo finansējuma pieaugumu iepriekšējos gados praktiski nav izjutis - liela daļa dienesta viesnīcu un lekciju telpu ir katastrofālā stāvoklī, studiju kvalitāte nav mainījusies, dažviet pat pasliktinājusies. Savukārt minimālās stipendijas apmērs (70 lati) ir palicis nemainīgs jau vairākus gadus, tādēļ stipendija pašlaik nespēj pildīt ne sociālu, ne izcilību veicinošu funkciju. Pastāvošajā sistēmā valsts finansējuma samazinājumu augstākajai izglītībai vissmagāk izjutīs students, tādēļ pašlaik svarīgi ir strādāt arī pie sistēmas uzlabošanas.

Kā norāda organizācija, lai pasargātu studentus, valsts budžeta dotācijas augstskolām ir nepieciešams pārveidot mērķdotācijās, piemēram, stipendijām, transporta kompensācijām, kopmītnēm, pasniedzēju atalgojumam. Tādējādi, atstājot augstskolai rīcības brīvību tikai par ar daļu līdzekļu naudas, vairāk tiks domāts par efektivitāti. Ietaupījums jāveic uz birokrātiskā aparāta rēķina, kas valsts augstskolās vēl joprojām ir pārāk liels un neefektīvs.

LSA uzskata, ka valstij būtu jāpārskata arī kreditēšanas politika, paplašinot studentu iespējas saņemt kredītus. Kredīti ir lielisks veids kā nodrošināt izglītības pieejamību, tomēr šī brīža kreditēšanas noteikumi to nenodrošina. Studenta iespējas iegūt augstāko izglītību nedrīkst būt atkarīgas no vecāku ienākumiem, tādēļ valstij būtu jāuzņemas vienīgā galvotāja lomu. Būtu jāpārskata arī kredītu atmaksas noteikumi, paredzot kredīta atmaksu atbilstoši studenta ienākumiem.

Pēc studentu pārstāvju viedokļa, problēma, kurai Izglītības un zinātnes ministrijai būtu jāpievērš vairāk uzmanības, ir jauna tendence, kas novērojama vidusskolas pēdējo klašu skolēnu vidū, kuri aizvien biežāk norāda uz to, ka nevēlas iesaistīties Latvijas augstākās izglītības sistēmā vai arī nesaista savu nākotni ar Latviju vispār.

LSA aicina piedalīties 5. maija Studentu vienotības gājienā visus studentus, kuri nav vienaldzīgi pret to tas, kas notiek ar augstāko izglītību Latvijā un kuri joprojām tic, ka vienotībā mēs spēsim radīt augstākās izglītības telpu, kuru raksturo augsta kvalitāte un labvēlīga sociālā vide studentam. Gājiens tiks organizēts no Doma laukuma līdz Esplanādei un sāksies pulksten 11.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!