Foto: F64

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenti vērsušies augstskolas Akadēmiskajā šķīrējtiesā, lūdzot atcelt, viņuprāt, prettiesisko augstskolas Senāta lēmumu par JVLMA budžetu, tajā neievērojot studentiem atvēlamo līdzekļu īpatsvaru.

Kā pastāstīja augstskolas studentu pārstāvis, martā JVLMA Senāts pieņēma lēmumu par augstskolas budžeta apstiprināšanu, tai skaitā finansējuma piešķiršanu Studējošo pašpārvaldei. Pēc studējošo pārstāvja sniegtās informācijas Studējošo pašpārvaldei tika piešķirti finansiālie līdzekļi, kas neatbilst Augstskolu likumā noteiktajai minimālajai 1/200 daļai no kopējā gada budžeta.

Ņemot vērā, ka pašpārvaldes līdzekļi tiek izmantoti, lai realizētu studējošo intereses, tai skaitā meistarklases, konkursus un studiju komandējumus, kas topošajiem mūziķiem ir neatņemama studiju daļa, studenti ir vērsušies Studējošo pašpārvaldē ar lūgumu risināt šo jautājumu.

Tāpat studenti vērsušies JVLMA Akadēmiskajā šķīrējtiesā ar lūgumu atcelt, viņuprāt, prettiesisko Senāta lēmumu un piešķirt pašpārvaldei likumā noteikto minimālo finansējumu.

JVLMA studentu pārstāvis pauda, ka ir sperts izmisuma solis uz taisnīguma panākšanu. Šī nauda studentiem būtu noderīga un, lai gan tās izlietojumu nosaka pašpārvalde, tā būtu novirzāma studentu apstākļu uzlabošanai. Studenti pauž neizpratni par pašpārvaldes rīcības kūtrumu. "Rodas iespaids, ka Studējošo pašpārvalde nevēlas izcīnīt sev vairāk līdzekļu, kas pastarpināti pienākas studentiem," norādīja studentu pārstāvis.

Lai gan prasība šķīrējtiesā ir iesniegta, studenti joprojām cer, ka nebūs jāveic formālais ceļš un senāts pats atcels savu prettiesisko lēmumu.

Kopējais JVLMA 2018. gada budžets saskaņā ar Senāta lēmumu ir 4,450 miljoni eiro, taču saskaņā ar Senāta paskaidrojumu Pašpārvaldei piešķirta viena divsimtā daļa no citas summas - 3,503 miljoniem eiro. Līdz ar to pašpārvaldei piešķirti nevis 22 250,94 eiro, bet 17 517 eiro. Vienlaikus studējošie norāda, ka pašpārvaldes budžets neesot ticis atsevišķi norādīts un ticis apstiprināts mutiski, neiekļaujot šo summu budžeta izklāstā.

Akadēmiskā šķīrējtiesa izskata akadēmiskā personāla un studējošo iesniegumus par akadēmijas Satversmē noteikto akadēmisko tiesību ierobežojumiem, Akadēmijas personāla iesniegumus par tajā izdoto administratīvo aktu vai faktiskās rīcības apstrīdēšanu, strīdus starp akadēmijas amatpersonām, struktūrvienību pārvaldes institūcijām, kas atrodas pakļautības attiecībās, kā arī akadēmijas Satversmē un citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos izskata iesniegumus par administratīva akta vai faktiskas rīcības apstrīdēšanu un pieņem attiecīgus lēmumus. Uz trīs gadu pilnvaru laiku trīs šķīrējtiesnešus no akadēmiskā personāla ievēl Akadēmijas Satversmes sapulce, divus šķīrējtiesnešus no studējošajiem ievēl Akadēmijas Studējošo pašpārvaldes padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!