Foto: Shutterstock

Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rosināto stipendiju "Studētgods", kas paredz piešķirt 160 eiro lielu stipendiju studējošajiem no daudzbērnu ģimenēm, taču atzina, ka nepieciešams precizēt normatīvajā regulējumā izmantoto daudzbērnu ģimenes jēdzienu.

Stipendiju varēs saņemt pirmreizējie bakalaura vai koledžas līmeņa studenti, kas nāk no daudzbērnu ģimenēm un ir vecumā no 18 līdz 25 gadiem.

Paredzēts, ka, studējošajiem iestājoties augstākās izglītības iestādē, centralizēto eksāmenu rezultāti procentuālajā novērtējumā matemātikā nav zemāks vērtējums par 30%, bet latviešu valodā par 40%. Savukārt, ja centralizētie eksāmeni nav kārtoti vai kārtots tikai viens centralizētais eksāmens – mācību priekšmetu vidējā atzīme no vidējās izglītības dokumenta nevar būt zemāka par 6 ballēm.

Savukārt studija laikā studentam nedrīkst būt akadēmiskie parādi, kā arī vidējai atzīmei semestrī un gadā jābūt ne zemākai kā 6. Tāpat studenta ienākumi taksācijas gadā nedrīkst pārsniegt 12 000 eiro pirms nodokļiem.

IZM preses paziņojumā norādīts, ka pieteikties stipendijai "Studētgods" varēs, izmantojot e-latvija pakalpojumu www.latvija.lv, pieteikšanās no septembra sākuma līdz 20. septembrim. Pirms pieteikšanās pakalpojumā "Mani dati VIIS" var pārbaudīt, vai augstskola studentu ir imatrikulējusi. Sistēma automātiski pārbaudīs atbilstību nosacījumiem.

Kritēriji tiks pārskatīti reizi semestrī, nākamā pieteikšanās stipendijām – februārī.

Ministrijas preses paziņojumā citēta izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, kas norādījusi, ka valdības lēmums uzskatāms par vēsturisku notikumu, jo pirmo reizi pēc valsts neatkarības atjaunošanas tiek ieviesta jauna stipendija, vadoties no sociāliem kritērijiem. "Šī stipendija būs jauns instruments, kā atbalstīt daudzbērnu ģimenes, šādi kaut nedaudz vairāk vienādojot iespējas un atbalstot jauniešus no daudzbērnu ģimenēm uzsākt un turpināt studijas," sacījusi Muižniece.

Lai arī valdība atbalstīja šos grozījumus, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) norādīja, ka esošajā redakcijā ir iekļauts regulējums, kas tehniski par daudzbērnu ģimeni atzīst arī tādu, kurā vienam tēvam ir pieci bērni — katrs no savas sievietes. Pat, ja šie bērni katrs dzīvo pie savas sievietes, bet vīrietim nav uzturlīdzekļu parādu, arī šie bērni skaitās no daudzbērnu ģimenes. Attiecīgi viņš aicināja Demogrāfisko lietu centru precizēt šo jautājumu. Bordāna rosinājumam pievienojās gan Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), gan arī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Par jauno stipendiju vēl jālemj Saeimai, taču iecerēts, ka tā būs spēkā jau no šī gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!