Foto: LETA

Latvijas Studentu apvienība (LSA) 17. augustā pulksten 13 ierobežotā cilvēku lokā rīkos protestu – klusuma brīdi – pie Ministru kabineta, lai pievērstu sabiedrības un politikas veidotāju uzmanību ieilgušajām problēmām, ko izraisa nepietiekamais finansējums augstākajai izglītībai kopumā, portālam "Delfi" pavēstīja LSA pārstāve Elīza Dāldere.

Apvienība preses paziņojumā medijiem uzsvet, ka kopš 2008. gada ir samazinājies finansējums augstākajai izglītībai. Apvienība gan cer, ka politikas veidotāji papildu finansējumu augstākajai izglītībai piešķirs, kā arī saglabās valsts budžeta stipendiju studējošajiem 200 eiro mēnesī.

LSA aicina ikvienu – studentu, absolventu, pētnieku utt. – no pirmdienas, 16. augusta, piedalīties tiešsaistes akcijā "Klusuma brīdis augstākajai izglītībai", kurā var dalīties ar savu sāpi par augstākās izglītības finansējuma problēmām un no tā izrietošajām sekām.

Apvienība uzsver, ka gadiem ilgi nozares organizācijas akcentējušas nepietiekamo finansējumu augstākajai izglītībai kopumā. 2008. gadā fianansējums no valsts budžeta bija sasniedzis augstāko punktu – 243,7 miljoni eiro, tomēr kopš brīža, kad ekonomiskās krīzes ietekmē finansējumu samazināja, tā apmērs nav sasniedzis pusi no iepriekš ieguldīto līdzekļu apmēra.

"Vairāk nekā 13 gadus augstākā izglītība nav bijusi prioritāte valsts budžeta finansējuma sadalē, kas ir atstājusi paliekošas sekas. Nepietiekamo līdzekļu daudzums augstāko izglītību iedzen nabadzības aplī, kas noved pie izglītības kvalitātes samazinājuma, Eiropā augstākā studējošo nodarbinātības līmeņa, darba tirgum neatbilstošu studiju programmu īstenošanas un viena no zemākajiem augstāko izglītību ieguvušo studējošo īpatsvara Ziemeļeiropā," preses paziņojumā raksta apvienības pārstāve.

Jau ziņots, ka 6. augustā LSA prezidents Kristafers Zeiļuks un sociālā virziena vadītāja Dāldere tikās ar Izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci (JKP). Sarunās abas puses vienojās par nepieciešamību turpināt stiprināt augstākās izglītības sistēmu un turpināt Covid-19 krīzes laikā uzsākto studējošo atbalsta programmu – valsts budžeta stipendiju saglabāšanu 200 eiro apmērā – arī ilgtermiņā.

"Delfi" jau vairākkārt rakstīja, ka LSA uzstāj: valsts budžeta stipendijām jābūt 200 eiro apmērā. Jāatgādina, ka studējošie valsts finansētajās budžeta vietās 2020./2021. mācību gadā saņēma divreiz lielāku stipendiju nekā iepriekš. Līdz šim 17 gadus stipendijas apmērs bija 99,60 eiro, bet aizvadītajā mācību gadā stipendijas apmēru dubultoja, tai sasniedzot 200 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!