2.jūlijā notikušajā Latvijas Studentu apvienības (LSA) domes sēdē uzsvērta vajadzība ieguldīt valsts budžeta līdzekļus studējošo sociālā stāvokļa uzlabošanai. LSA aicina vismaz trīsreiz palielināt stipendiju fondu līdz 10 miljoniem latu, portālu “Delfi” informēja LSA pārstāvji.
Tādējādi tiktu nodrošināta ikmēneša stipendijas saņemšana 70 latu apmērā vismaz pusei valsts budžeta studentu. Šāds palielinājums sniegtu nepieciešamo atbalstu par tautsaimniecības prioritātēm pasludināto nozaru studentiem, jo tieši šo nozaru studiju programmām tiek piešķirta lielākā stipendiju fonda finansējuma daļa. Fonda palielinājums kopā ar ikgadējā konkursa uz valsts budžeta finansētajām studiju vietām ieviešanu dotu jūtamu stimulu izglītības kvalitātes uzlabošanā.

LSA arī uzskata, ka nepieciešams padarīt augstāko izglītību pieejamāku neatkarīgi no studenta materiālā stāvokļa. Studiju kredīta apjomam jābūt vismaz studiju maksas apmērā, tādējādi padarot augstāko izglītību pieejamu neatkarīgi no studenta un viņa ģimenes materiālajiem apstākļiem. LSA uzskata, ka jāpalielina ikmēneša studējošā kredīta apjoms bakalaura studiju programmu studentiem līdz 120 latiem, maģistrantiem – līdz 180 latiem un doktorantūras studiju programmu studentiem – līdz 360 latiem. Līdz ar to samazinātos to studentu skaits, kuri iztikas nodrošināšanai paralēli studijām strādā pilnu slodzi ar specialitāti nesaistītā darbā, un rastos iespēja pilnvērtīgi nodoties studijām.

LSA aicina Izglītības un zinātnes ministriju vasarā popularizēt iespējas studēt maģistrantūrā un doktorantūrā, jo LSA veiktais pētījums apliecina, ka aptuveni pusei aptaujā piedalījušos studentu nav priekšstata par to, kā tiek organizētas studijas doktorantūrā un vairāk nekā puse studentu nav vispār domājuši par iespējām studēt doktorantūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!