Ar optimistiskiem saucieniem "Mēs nāksim rīt!" pirmdien studenti pārtrauca piketu pie valdības par valsts atbalstu augstākajai izglītībai un bez starpgadījumiem izklīda. Nākamā šāda veida akcija notiks maijā, kad valdība skatīs valsts budžeta griestus.
Akcijas notiks arī rudenī pie Saeimas, kad tā skatīs budžetu.

Latvijas Studentu apvienības (LSA) valdes priekšsēdētājs Juris Pūce sacīja, ka piketa mērķis ir sasniegts - valdība ir pievērsusi studentiem uzmanību. Šādu akciju laikā nav iespējams panākt kādas vienošanās, bet tās parāda studentu spēku, sacīja Pūce.

LSA valdes priekšsēdētājs BNS sacīja, ka šā gada budžeta grozījumos būtu jāiekļauj vismaz 750 tūkstoši augstskolu pasniedzēju algām un vismaz 1,7 miljoni latu studiju kredītu izsniegšanai.

Savukārt nākamā gada budžetā nepieciešamā summa augstākajai izglītībai ir vismaz 40 miljoni latu pašreizējo 29 vietā.

Gandrīz 1000 studentu un pasniedzēju pie valdības ēkas, bruņojušies ar daudziem plakātiem un saukļiem, pieprasīja pienācīgu finansējumu augstākajai izglītībai.

Pie studentiem no valdības ēkas iznāca izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns, kuru pūlis sagaidīja ar grandioziem kliedzieniem un svilpieniem. Uz brīdi bija jāaiztur satiksme, jo Greiškalnam neizdevās tikt tālāk kā līdz pusielai. Viņš, spiezdams studentiem rokas un sveikdams vārda dienā Jurus, vaicāja studentiem, vai viņi zina, cik un kādas ministrijas atbild par izglītības finansējumu, bet nevarēja atbildēt uz konkrētiem jautājumiem. Uz Greiškalna mēģinājumiem rast dialogu studenti korī skaļi skandēja "Sviests!".

Studenti Greiškalnam pasniedza milzīgu maizes klaipu, kas esot domāts kā kukulis valdībai, lai tā beidzot parūpētos par augstākās izglītības finansējumu.

Greiškalns stāstīja, ka pirmdiena valdības komitejā akceptēti noteikumi par studiju kredītu izsniegšanu no kredītiestādēm ar valsts galvojumu. Taču šie noteikumi attiecas uz nākamo gadu, bet jau šogad studiju kredītiem pietrūkst valsts līdzekļu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča BNS sacīja, ka jau šo ceturtdien studenti un augstākās izglītības iestāžu pasniedzēji lems par nākamajām akcijām.

Studenti bija ieradušies no lielākajām augstskolām - Latvijas Universitātes, Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas, Ventspils augstskolas, Vidzemes augstskolas, Latvijas Policijas akadēmijas, Liepājas Pedagoģiskās augstskolas un citām iestādēm.

Pie studentiem iepazīties ar plakātu uzrakstiem iznāca arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vladimirs Makarovs, kurš piekrita studentu aicinājumiem par bezmaksas izglītību un lielāku stipendiju. "Es arī to gribu," sacīja ministrs.

Studentu piketu atbalsta arī Latvijas Izglītības darbinieku arodbiedrība un Latvijas Rektoru padome. Studentu prasību neievērošanas gadījumā viņi gatavi arī streikot, iepriekš vēstīja studenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!