Foto: LETA
Latvijas studentu korporācijas uzskata, ka referendums par krievu valodu kā otru valsts valodu ir mēģinājums sanaidot valstī dzīvojušās tautas, un 18.februārī notiekošajā referendumā aicina Latvijas pilsoņus balsot pret valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, otrdien žurnālistiem sacīja krievu studentu korporācijas "Fraternitas Arctica" pārstāvis Dmitrijs Trofimovs.

"Studentu korporācijas ar politiku nenodarbojas, bijuši tikai divi gadījumi, ka tās ir iesaistījušās šajos procesos. Taču šodien šis laiks ir pienācis. Ir pienācis laiks, kad cilvēkiem jāizsakās pret mēģinājumiem sanaidot tautas. Citas valodas ir pieļaujamas, tomēr tieši latviešu valoda mūs vieno, latviešu valoda rada piederības izjūtu valstij. Tāpēc mēs aicinām balsot pret Latvijas valsts pamatvērtību graušanu," teica Trofimovs.

"Vienīgais ceļš, kā nepieļaut valsts pamatu graušanu un pielikt punktu turpmākai nācijas sanaidošanai, ir ikviena balsstiesīgā pilsoņa dalība referendumā un balsošana pret piedāvātajām izmaiņām," paskaidroja Trofimovs.

Latviešu studenšu korporācijas "Staburadze" pārstāve Daina Āboliņa pievienojās Trofimovam un aicināja iedzīvotājus doties uz referendumu un balsot pret. "Latvijā vienmēr ir pastāvējušas dažādas kultūras, taču valoda ir vienojošais faktors. Tāpēc mēs aicinām balsot pret," norādīja Āboliņa.

Arī Latvijas Rektoru padomes pārstāvis Olafs Brinkmanis mudināja Latvijas iedzīvotājus piedalīties referendumā.

"Rektoru padome rosinājumu aicināt iedzīvotājus piedalīties referendumā un balsot pret atbalstījusi gandrīz 100%, no 31 padomes locekļa balsojumā atturējās tikai divi. Man vienmēr ir bijusi vēlme savā darbā runāt latviski, un cenšos to ievērot. Padome aicina visu pilsoņus piedalīties referendumā un balsot pret," uzsvēra Brinkmanis.

Latvijas studentu korporāciju un rektoru padomes aicinājumam iedzīvotājiem piedalīties referendumā un balsot pret pievienojas arī Latvijas Studentu apvienība (LSA).

"Tikai aktīva rīcība mūs spēs pasargāt no negatīvām sekām," paziņoja LSA prezidents Edvards Ratnieks.

Jau vēstīts, ka 18.februārī notiks referendums par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu. Gatavību balsot par krievu valodu kā otru valsts valodu pauduši vairāki "Saskaņas centra" (SC) politiķi, tostarp SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs un Rīgas mērs Nils Ušakovs.
Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem jānobalso vismaz 771 350 pilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!