EDSO komisāram nacionālo minoritāšu jautājumos Maksam van der Stūlam nav būtisku iebildumu pret Latvijas valdības pieņemtajiem valodas noteikumiem un viņš tos atzīst par pamatā atbilstošiem valodas likumam un Latvijas starptautiskajām saistībām, tomēr viņam ir sīkas piezīmes.
Komisārs aicina valdību veikt "nelielus labojumus" trūkumu novēršanai, piemēram, attiecībā uz tulkošanas nodrošināšanu publiskos pasākumos, ņemot vērā Latvijas apņemšanos ratificēt konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību.

Šāds viedoklis pausts Stūla ceturtdien izplatītajā paziņojumā.

Stūls norāda, ka valdība noteikumu izstrādāšanā ņēmusi vērā faktiski visus viņa ieteikumus.

Tomēr viņš īpašu uzmanību pievērš valdības lēmumam līdz 1.novembrim izstrādāt sarakstu par nepieciešamo valodas zināšanu apjomu noteiktās profesijās - komisārs aicina to noteikt, tikai ņemot vērā publiskās intereses. Viņš pauž pārliecību, ka saraksts būs precīzs, pamatots un limitēts.

Tāpat Stūls izsaka cerību, ka noteikumu ieviešana norisināsies atbilstoši liberālas un atvērtas demokrātijas garam un pilnībā respektējot likuma robežas un Latvijas starptautiskās saistības. Līdzīgu cerību viņš pauž attiecībā uz gaidāmajiem grozījumiem administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas noteiks stingrākus sodus par valodas lietošanas pārkāpumiem - ka tos neizmantos kā sankcijas.

Komisārs aicina Latvijas valdību izmantot iespēju apmācīt par šo jomu atbildīgos ierēdņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!