Foto: Publicitātes foto

"Stūra mājas" statusu plānots noteikt īpašā likumā, pirmdien, 30. janvārī, pēc koalīcijas sanāksmes mediju pārstāvjus informēja Kultūras ministrijas (KM) parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (NA).

Viņš stāstīja, ka koalīcija pārrunājusi jautājumu par "Stūra mājas" likteni, jo ēkas daļā, kurā izvietota Latvijas okupācijas muzeja ekspozīcija, ir nepieciešams remonts.

Pēc Jansona teiktā, koalīcija vienojusies, ka KM kopā ar Valsts nekustamajiem īpašumiem (VNĪ) izstrādās likumprojektu par minētās ēkas statusu.

"Līdzīgi kā pieņemti likumi par citiem valsts nozīmes kultūras pieminekļiem, arī šajā gadījumā tiks izstrādāts likumprojekts, lai pateiktu, cik nozīmīga ir šī ēka mūsu vēsturiskajā apziņā," sacīja Jansons.

Plānots, ka likumprojekts attieksies uz visu ēku, nevis tikai to daļu, kurā izvietota Okupācijas muzeja ekspozīcija, likumprojektā atrunājot ne tikai finansējuma, bet arī restaurācijas jautājumus.

Jau vēstīts, ka Latvijas Okupācijas muzeja darbība un ekspozīcijas atrašanās Tetera namā jeb Stūra mājā bez papildu atbilstošu pasākumu veikšanas nav pieļaujama, pavēstīja Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pārstāvji.

Ēkas īpašniekam ir divas iespējas - īstenot būvniecības procesu vai veikt darbības, lai pastāvošos riskus novērstu, skaidro BVKB pārstāvji. Turklāt BVKB pārstāvji norāda, ka ēkas patreizējais lietošanas veids neatbilst muzeja darbībai izvirzītajām prasībām.

Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) trešdien, 18. janvārī, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē uzsvēra, ka Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcijai Stūra mājā ir jāpaliek un tā arī tur paliks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!