Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien, 16. jūnijā, lēma pēc ārkārtējās situācijas beigām paredzēt finansiālu atbalstu darba devējiem jaunu darbinieku pieņemšanai darbā no bezdarbnieku vidus. Darba devējs trīs mēnešus varēs saņemt subsīdiju darba algai 50% apmērā no darbiniekam noteiktās mēneša algas, bet ne vairāk kā 430 eiro mēnesī, portāls "Delfi" noskaidroja Labklājības ministrijā (LM).

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) skaidro, ka subsīdiju programma bezdarbnieku pieņemšanai darbā ir aicinājums darba devējiem izvērtēt, un ja ir iespējams, radīt darba vietas. "Valsts nāk palīgā ar atbalstu, lai krīzes skartās nozares pēc iespējas ātrāk atgūtos un nostātos uz kājām. Šī programma nodrošinās divpusēju efektu – gan radīs darba vietas, gan samazinās bezdarbnieku rindas," uzskata politiķe.

Lai veicinātu pastāvīgu darba vietu veidošanu, pieņemtie grozījumi darba devējam paredz pienākumu nodarbināt bezdarbnieku ne mazāk kā trīs mēnešus pēc algas subsīdijas atbalsta pasākuma īstenošanās beigām. Darba devēji varēs pieteikties šim atbalstam līdz 2021. gada 31. decembrim.

Pasākumā iecerēts iesaistīt 15 000 bezdarbnieku, bet plānotais finansējums sasniedz 23,5 miljoni eiro. LM skaidro, ka tas ir papildus piešķirtais finansējums no Eiropas Savienības (ES) fondiem.

Vienlaikus bezdarbnieka statusu ieguvušajiem klātienes studentiem ir paredzēta iespēja piedalīties prasmju un iemaņu attīstības pasākumā, kas ļautu studējošajiem studiju laikā attīstīt pētnieciskās, organizatoriskās, IT prasmes, veicot noteiktus uzdevumus savā augstskolā vai koledžā.

Pasākumā iesaistītajiem studentiem plānots izmaksāt stipendiju 10 eiro apmērā par katru dalības dienu, mēnesī tie būs aptuveni 200 eiro. Pasākuma ilgums ir līdz sešiem mēnešiem, kurā LM plāno iesaistīt 3000 bezdarbnieku, atvēlot finansējumu 3,6 miljonu eiro apmērā. LM skaidro, ka tas ir ministrijas iekšēji pārdalītais ES fondu finansējums.

Savukārt algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos bezdarbniekus drīkstēs iesaistīt ne vairs līdz četriem, bet gan līdz sešiem mēnešiem gadā, jo, kā liecina pieredze, tautsaimniecība pēc krīzēm atgūstas pakāpeniski un uzlabojumi darba tirgū vērojami ar zināmu laika nobīdi, norāda LM.

Algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos piedalīsies tie bezdarbnieki, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu un bezdarbnieka palīdzības pabalstu. Pasākumā plānots papildus iesaistīt 8 000 bezdarbnieku un plānots finansējums 10,9 miljoni eiro, kas arī ir ministrijas iekšēji pārdalītais ES fondu finansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!