Valsts kontroliere Inguna Sudraba uzskata, ka Tautas partijas (TP) piedāvātā valdības reorganizācijas plāna kvalitāte ir apšaubāma, jo paredz tikai shematisku ministriju apvienošanu, taču nesniedz atbildi uz valsts pārvaldes optimizācijas svarīgākajiem jautājumiem.
Sudraba atzina, ka ikvienu līdz šim piedāvāto valdības reorganizācijas modeli viņa spēj skatīt tikai kā tabulu, kurā institūcijas apvienotas kopā, bet viņa neredz "apakšā šai informācijai pamatojumu, kas mainīsies, kas ir tās politikas, kas ir tie uzdevumi, kas jārealizē".

"Vispirms jāvienojas un jāsaprot, kādus uzdevumus vajag realizēt, un tad šo uzdevumu realizācijai tiek veidota atbilstoša administratīvā struktūra," sacīja Sudraba, paužot uzskatu, ka "nevar vispirms izdomāt, ka šādi varēs izskatīties administrācija, nepasakot pašu būtiskāko - kas ir tie uzdevumi, ko šīs institūcijas veiks".

Sudraba atzina, ka patlaban būtu jāskaidro, kas valstij jādara un kas ir tās funkcijas, no kurām valstij jāatsakās, un tad varētu veikt auditu, lai noskaidrotu, kuras institūcijas ir liekas un kuras institūcijas ir vērts apvienot. Pēc viņas domām, tādā veidā iepriekš definētās valsts funkcijas būs iespējams pildīt racionālāk.

Valsts kontrolieres vērtējumā patlaban virzītais TP valdības reorganizācijas plāns neatbilst pārvaldes optimizācijas vajadzībām.

"Ir pilnīgi neiespējami vērtēt piedāvājumu, jo es neredzu šajā piedāvājumā saturu," sacīja Sudraba.

TP rosinātajā un Valsts prezidenta Valda Zatlera un premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) atbalstītajā valdības reorganizācijas plānā līdzšinējo 17 ministriju vietā plānots atstāt 11 ministrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!