Foto: LETA

Nauda ir kā asinsrite un, atsakoties no nacionālās valūtas, tiek zaudēta valstiskā identitāte, tāpēc Valsts kontroliere Inguna Sudraba balsotu pret eiro ieviešanu Latvijā, ja viņai būtu dota šāda iespēja.

Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" Sudraba ceturtdien sacīja, ka eiro ir valsts neatkarības un brīvības jautājums un līdz ar eiro ieviešanu valsts var pazaudēt vienu no pēdējām brīvībām. Latvijas iedzīvotāji ir cīnījušies par savu valsti, par tās neatkarību, par nāciju un šobrīd ir aktuāls jautājums: vai valsts turpina saglabāt sevi, vai pakļaujas globālajiem procesiem, kuriem jau daudzreiz ir piekāpusies.

Vaicāta par iespējamo izšķiršanos – eiro vai rublis, Sudraba emocionāli atbildēja, ka viņai nav izprotams, kāpēc Latvijas iedzīvotāji tik ļoti baidās no tā, ka, nepievienojoties eirozonai, viņi nokļūs Krievijas varā, piebilstot, ka baidās tikai mazas dvēseles.

Viņa arī atgādināja, ka Latvija vienmēr bijusi kaimiņos Krievijai un valsts ir Eiropā.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) iepriekš intervijā "Delfi" atzina, ka Latvija patlaban atbilst Māstrihtas kritērijiem un tai nebūs problēmu izpildīt nosacījumus eiro ieviešanai, tāpēc pievienošanos varam sabojāt tikai paši, piemēram, aizsākot referenduma procedūru.

"Mēs pietiekami stabili izpildām visus Māstrihtas kritērijus - valsts parādu, budžeta deficītu, inflāciju un ilgtermiņa procentu likmes. Vēl pirms pāris mēnešiem uz lielākās jautājuma zīmes bija šis procentu likmju kritērijs, tad nu mēs redzam, ka likmes ļoti stabili iet uz leju pusgada garumā un pēdējā Latvijas obligāciju emisija parāda, ka mēs šajā kritērijā iekļausimies. Lielākās bažas pašreiz ir, vai mēs paši ar sevi tiksim galā," sacīja Dombrovskis.

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!