Foto: F64
Latvija attīstībai nepieciešamas izmaiņas var ieviest ar uzdrīkstēšanos un iniciatīvu, kuras šobrīd trūkst, uzskata Valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" Sudraba kārtējo reizi pauda nožēlu, ka pašlaik politiķi, apspriežot gaidāmās prezidenta vēlēšanas, nerunā par to, kādai jābūt valsts attīstībai, kādiem jābūt mērķiem un to sasniegšanas ceļiem.

"Ja mēs nedzīvojam ar pamatvērtībām – godīgumu, taisnīgumu atklātību, kāda tad būs mūsu nākotne"" jautāja Sudraba, paužot, ka šobrīd par šīm vērtībām nerunā.

Sudraba atzina, ka Valsts prezidents var būt tas, kas vieno nāciju, jo citiem politiķiem, valdībai un Saeimai sabiedrība uzticas maz. Pēc Sudrabas teiktā, prezidents var būt tas, kas vieno deputātus, nāk klajā ar iniciatīvām, var vadīt kādu stratēģisko ekspertu grupu, kurā iesaistītu arī sabiedrības pārstāvjus. Viņš varētu formulēt valsts attīstības mērķus un aicināt uz šo mērķu sasniegšanu, pauda Sudraba.

Pēc viņas teiktā politiķiem šobrīd šīs apņēmības trūkts. Piemēram, pērn Valsts kontrole rosinājusi radikāli mainīt valsts budžeta plānošanas principus, veidojot uz mērķu sasniegšanu orientēto budžetu, "neviens negribēja uzņemties iniciatīvu", bet pārmaiņām nepieciešama uzdrīkstēšanās.

Sudraba arī kārtējo reizi uzsvēra, ka pati nav uzrunāta kandidēt prezidenta vēlēšanās, un šo iespēju nekomentē, jo pašlaik ir viens kandidāts, kuram izteikts lielas daļas Saeimas deputātu atbalsta, - pašreizējais prezidents Valdis Zatlers.

Jau ziņots, ka par atbalstu Zatlera pārvēlēšanai otrajam termiņam pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

100% atbalstu Zatleram solīja arī opozīcijas frakcija "Par Labu Latviju", kas arī, kamēr koalīcija vēl vērtēja un sprieda, to apsteidza un paziņoja, ka oficiāli izvirzīs Zatlera kandidatūru vasaras sākumā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās. Arī opozīcijā esošā Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK pauda atbalstu Zatleram.

Savukārt lielākā opozīcijas frakcija "Saskaņas centrs" pagaidām ir atturīga un vēl nesteidzas paust viedokli par Zatlera kandidatūras atbalstīšanu, nevēloties sevi "iedzīt stūrī", jo vēl var parādīties citi kandidāti, bet savu kandidātu frakcija nevirzīs.
Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!