Foto: LETA
Valsts politikas dokumentus nedrīkst pamatot ar aizdevēju prasībām ‒ mums pašiem jābūt saimniekiem savā zemē un jānosaka savas prioritātes, uzskata valsts kontroliere Inguna Sudraba.

"Man vienmēr būs nepieņemami tas, ka galvenais arguments ir – mums to prasa aizdevēji. Mums pašiem ir jābūt savām prioritātēm un izpratnei, kas mums ir galvenais un no kā mēs nevaram atteikties. Tagad politikas dokumenti tiek pamatoti ar to, ka tās ir starptautisko aizdevēju prasības. Neviens ārpus šīs valsts nekad nebūs ieinteresēts vairāk par mums pašiem, lai mums būtu stipra valsts, lai mēs būtu konkurētspējīgi. Ja mūsu valsts vadītāji neizturas ar izpratni, ka mēs esam savas zemes saimnieki, tad mēs arī pieņemam noteikumus, ko izvirza citi. Tie noteikti nav noteikumi, kas ir primāri mūsu valsts interesēs," klāstīja Sudraba.

Kā negatīvu piemēru viņa minēja sociālo jomu. "Kad cilvēks zaudē darbu, viņam ir jāsniedz sociālais atbalsts. Tomēr nav labi, ja tiek veidoti tādi sociālie tīkli, kuros pēc tam cilvēks dzīvo ilgstoši. Valstij ir jārada tādi noteikumi, lai cilvēks maksimāli ātri atkal kļūst patstāvīgs un spēj sevi nodrošināt. Arī tas, ka pēdējos gados tik daudzi ir aizbraukuši no valsts, ir rādītājs, ka īstenotā politika nav valsts interesēs," pastāstīja valsts kontroliere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!