Foto: LETA
Latvijā vienotās atlīdzības sistēmas ieviešana valsts pārvaldē nav attaisnojusies, pirmdien žurnālistiem atzina valsts kontroliere Inguna Sudraba.

"Pēc mana skatījuma, nedarbojas šī vienotās atlīdzības sistēma, jo atkarībā no tā, cik kurai institūcijai ir lieli līdzekļi atlīdzībai, ir iespējas atrast veidus, kā par tiem pašiem pienākumiem piemaksāt," teica Sudraba.

Viņa pastāstīja, ka Valsts kontrole (VK) vērtējusi, kā praktiski darbojas Atlīdzības likumā noteiktais, ka par vienādu darbu cilvēki saņem vienādu atlīdzību, kā arī vērtētas izmaksātās atlīdzības visās ministrijās un galvenajās to padotības iestādēs.

"Pārsvarā cilvēki strādā tikai par algu," sacīja Sudraba, bet piebilda, ka šī jautājuma kontekstā izcēlusies Finanšu ministrija, kas tieši atbild par vienotās atlīdzības sistēmu un kurā darbiniekiem maksāts par virsstundām dubultā apmērā.

Sudraba norādīja, ka FM pagājušā gada pēdējā ceturksnī attīstījusies prakse, ka ierēdņiem tiek maksāts par virsstundām. "Mēs kā nodokļu maksātāji maksājam par viņu darbu dubultā," viņa sacīja.

"Pēc mana uzskata, tas ir gan neracionāls darba plānojums, gan neracionāla darba organizācija, gan arī atrasts veids, kā cilvēkiem piemaksāt, bet kur nu vēl neracionālāk kā par katru stundu maksāt dubultā tā vietā, lai pieņemtu darbā cilvēkus un saplānotu darbus tā, ka par ierēdņu praktiski pamatdarbu, kas saistīts ar budžeta izstrādāšanu, [Starptautiskā] Valūtas fonda un Eiropas Komisijas programmu vadīšanu vai uzraudzīšanu, nav jāmaksā dubultā," klāstīja Sudraba.

VK ir augstākā revīzijas iestāde Latvijā. Tā pārbauda valsts budžeta un pašvaldību budžeta līdzekļu ieņēmumus un izdevumus, rīcību ar valsts un pašvaldību mantu. VK darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar valsts un pašvaldību budžeta līdzekļiem ir tiesiska, pareiza, ekonomiska un efektīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!