Foto: flickr.com/saeima
Ceturtdien sociālo tīklu lietotāju vidū aktīvas diskusijas izraisīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājas un partijas "Vienotība" līderes Solvitas Āboltiņas intervija pēc Jura Pakalniņa veidotās dokumentālās filmas "Ģenerālplāns" noskatīšanās.

Šajā filmā tiek pētītas metodes kā Krievija ietekmē Baltijas valstu iekšpolitiku, šķeļot vietējo sabiedrību, sējot ilgas pēc Padomju Savienības un noniecinot Baltijas valstu atgūto neatkarību.

"Man gribētos tomēr šajā filmā redzēt arī otru pusi. Tur parādīts tikai vienas puses viedoklis. Diez vai tas liks padomāt katrai auditorijai. Krievvalodīgie žurnālisti uzdod jautājumus, lai uzzinātu intervējamo viedokli. Latvijas mediji jau atnāk ar gatavu nostāju. Vai šī filma runā ar katru mūsu valsts iedzīvotāju ... neesmu pārliecināta," krieviski sniegtā intervijā izsakās politiķe.

Kā teikts filmas anotācijā, "Ģenerālplāns" ir pētījums par metodēm un paņēmieniem, ko Krievija izmanto, lai izcīnītu uzvaru arvien plašākajā informācijas karā gan Krievijā, gan aiz tās robežām - Baltijā un citur Eiropā.

Lai šajā karā gūtu panākumus, būtiski strādāt sistemātiski: ierobežot neatkarīgos medijus, garantēt dāsnu finansējumu un paplašināt valstij piederošos masu informācijas līdzekļus, mulsināt un šķelt sabiedrisko domu Rietumos, sēt nostalģiju un ilgas pēc Padomju Savienības aizrobežu krievu kopienās un uzbūvēt ticamu ārējā ienaidnieka tēlu ārpus māmuļas Krievijas robežām.

Lai panāktu visu augstāk minēto, nepieciešams vesels kājnieku karaspēks. Valsts finansē lielu nevalstisko organizāciju tīklu, kas radīts ar vienu vienīgu mērķi: kalpot Krievijas ārpolitikas interesēm ārpus tās robežām un bieži vien nodrošināt nevainojamu aizsegu ciešākiem sakariem ar vietējiem politiķiem. Viena un tā pati cilvēku grupa darbojas dažādās valstīs, izmantojot kopīgu ieroču arsenālu, taču pieņemot dažādas identitātes - pārstāvot nevalstiskās oganizācijas vai darbojoties kā politologi, ekonomikas eksperti vai neatkarīgie vēlēšanu novērotāji.

Kā šis informācijas karš norisinās realitātē? Ko - un vai vispār kaut ko - šajā sakarā dara ES un NATO? Un, visbeidzot, vai Krievijas stratēģijai ir panākumi?

Filma ir Baltijas valstu žurnālistu un filmu studiju "Mistrus Media" (Latvija), "Monoklis" (Lietuva) un "Allfilm" (Igaunija) kopražojums.

Filmas režisors ir Juris Pakalniņš, scenārija autore Sanita Jemberga, pētnieces Inga Spriņģe un Arta Ģiga, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa – Ducena.

Latvijas Televīzija ceturtdien informējusi, ka šo filmu 5.aprīlī būs iespējams noskatīties LTV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!