Foto: LETA

Ar īstu "birokrātijas futbolu" saskārusies kāda rīdziniece, kura mēģinājusi noskaidrot iemeslus viņas personas koda norādīšanai "Rīdzinieka kartē". Portāla "Delfi" lasītāja Laura pašvaldības uzņēmumam paudusi neizpratni par personas koda norādīšanu, taču, sazinoties ar uzņēmumu, gaidītās atbildes vietā viņa nosūtīta attiecīgo jautājumu adresēt Rīgas domei.

Kā stāstīja Laura, arī Rīgas domē atbildi uz viņu interesējošo jautājumu, kāpēc braukšanas kartē ir nepieciešams norādīt personas kodu, kā arī vai tas atbilst Fizisko personu datu aizsardzības likumam, nav atbildēts. "Visticamāk, ka kliente uzņēmumā "Rīgas satiksme" nav sazinājusies ar kompetentu personu atbildēt uz šiem jautājumiem," portālam "Delfi" skaidroja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļā.

Savukārt "Rīgas satiksmes" preses pārstāvis Viktors Zaķis skaidroja, ka sākotnēji "Rīdzinieka kartei" bija paredzētas divas funkcijas. "Rīdzinieka karte" bija paredzēta kā personas apliecība un tā kalpotu kā personas identitāti apliecinošs dokuments, bet otra funkcija bija noteikt administratīvu identifikāciju ar mērķi noteiktam indivīdam saņemt dažādus pakalpojumus un atlaides.

Zaķis norādīja, ka personas koda norādīšana "Rīdzinieka kartē" nepārkāpj normatīvo aktu regulējumu un atbilst visiem Ministru Kabineta noteikumiem. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "Rīdzinieka karte" ir izvēles produkts, kas "netiek nevienam uzspiests". Sabiedriskā transporta klients "Rīdzinieka kartes" vietā var izvēlēties ar nepersonalizēto e-talonu, kas veic braukšanas kartes funkcijas.

"Rīdzinieka karte" nepieciešama tikai personām, uz kurām attiecas Rīgas domes paredzētās atlaides, skaidroja pašvaldības uzņēmuma preses pārstāvis. Tādējādi, personai izvēloties nepersonalizēto e-talonu, iespēja saņemt indivīdam paredzētās atlaides zūd.

Jautāts, vai persona, izvēloties "Rīdzinieka karti", tiek informēta par personas koda izmantošanu, Zaķis norādīja, ka klientam, aizpildot anketu par kartes saņemšanu, viņš parakstās par to, ka viņa personas dati tiek izmantoti.

"Anketā tas ir norādīts un persona to apliecina ar savu parakstu," sacīja Zaķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!