Ja Saeima un Satversmes tiesa (ST) neapmierinās Suitu biedrības prasību pēc sava novada, Suitu biedrība sola izmantot visu savu autoritāti un ietekmi, lai 2009. gada 6. jūnijā, dienā, kad pārējā Latvijā notiks pašvaldību vēlēšanas, uz vienu dienu pasludinātu neatkarīgas Suitu brīvvalsts izveidi suitu kopienas vēsturiskajās robežās.
"Tad Suitu biedrība sola sarīkot savas suitu kopienas pašpārvaldes vēlēšanas, iespējams uzaicinot to uzraudzīšanai arī starptautiskos novērotājus. Tā mēs iegūsim, lai arī Latvijas Republikas neatzītu, tomēr savu vēlētu Suitu pašpārvaldi, kas ir būtiski, lai turpinātu darbu pie visu suitu vēsturiski apdzīvoto apgabalu apvienošanas vienotā administratīvā teritorijā jau tuvā nākotnē," teikts biedrības paziņojumā.

"Tikai vienots Suitu novads, kurā ar demokrātisku vēlēšanu palīdzību suitu kopiena īsteno savu pašpārvaldi, var būt stabils garants gandrīz četrsimt gadus pastāvējušās katoliskās suitu identitātes attīstībai Kurzemē," teikts suitu biedrības paziņojumā.

2007. gada 4. septembrī, par spīti Rīgā sarīkotajam suitu piketam un pretēji pašvaldības viedoklim, ar Ministru kabineta lēmumu arī vēsturiskā Suitu novada centrs - Alsungas pagasts - tika pievienots Kuldīgas novadam.

Tajā pat mēnesī tika sarīkots Alsungas pagasta iedzīvotāju referendums, kurā no 332 dalību ņēmušajiem balsstiesīgajiem iedzīvotājiem 90,7% nobalsoja par atsevišķa Alsungas novada izveidi. Ņemot to vērā, tika pieņemti vairāki Alsungas pagasta padomes lēmumi par atsevišķa Alsungas novada veidošanu, kas ļautu saglabāt suitu pašpārvaldi vismaz tajā mūsu senā novada daļā, kur dzīvo divas trešdaļas no novada iedzīvotājiem.

Tālākais solis bija vēršanās Satversmes tiesā, apstrīdot pagasta piespiedu pievienošanu Kuldīgas novadam. ST lietu plāno izskatīt nākamgad, savukārt "novadu karte" ir nonākusi Saeimā, kur decembrī ir plānota tās izskatīšana.

Suitu biedrība norāda, ka savulaik lībieši, lai saglabātu savā vēsturiskajā teritorijā savu identitāti un glābtu nelielo lībiešu tautu no asimilācijas, 1923. gadā mēģināja Kurzemē izveidot lībiešu (Jūrmalas) pagastu. Bija plānots, ka tas aptvers teritoriju no Lūžņas līdz Melnsilam. Toreiz par pagasta izveidi tika arī noorganizēts referendums, kurā piedalījās 52,3% no visiem nodokļu maksātājiem - lībiešiem un latviešiem. No viņiem tikai 20,8% nobalsoja pret jauno pagastu. Tomēr Latvijas valdība ignorēja lībiešu viedokli un sašķēla viņu vēsturisko teritoriju starp Dundagas un Popes (vēlāk Ances) pagastiem.

Biedrība "Suiti novads" ir viena no suitu kopienas sabiedriskajām organizācijām, kas tika iedzīvotāju ierosmes rezultātā izveidotas 2007. gadā, lai aizstāvētu suitu kopienas vēlmi saglabāt savu politisku pašpārvaldi. Tajā ir 30 biedru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!