Alsungas, Gudenieku un Jūrkalnes pašvaldības ir nolēmušas atbalstīt Suitu kultūrtelpas izvirzīšanai uz to UNESCO pasaules nemateriālās kultūras mantojuma sarakstu, kurām ir jānodrošina neatliekama saglabāšana, informēja biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"".
"Suiti" kopš 2007. gada oktobra ir uzsākusi darbu pie tā, lai atbilstoši UNESCO konvencijai "Par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu" rosinātu suitu kultūrtelpas izvirzīšanu UNESCO nemateriālās kultūras mantojuma, kam jānodrošina neatliekama saglabāšana, sarakstā. Tagad savus lēmumus šī procesa atbalstam ir pieņēmušas arī Alsungas, Gudenieku un Jūrkalnes pagastu padomes.

"Mēs uzskatām, ka suitu kultūrtelpa, kuras robežās kompaktā teritorijā gandrīz četru gadsimtu laikā katoļu baznīcas ietekmē mijiedarbojoties latviešu, lībiešu, poļu un vācu kultūrām ir izveidojusies sava unikāla kultūrvide un identitāte, varēs godam pārstāvēt Latviju starptautiskā līmenī," norāda biedrība.

17. augustā Alsungā tiks sasaukta suitu kopienas sapulce, kurā tiks pieņemts gala lēmums par vēršanos pie Kultūras ministrijas ar lūgumu atbalstīt pieteikuma izstrādi un iesniegšanu UNESCO Parīzē. Pieteikuma izstrādei tiks izveidota ekspertu darba grupa, kurā iesaistīsim virkni Latvijas autoritāšu tautas tradicionālās kultūras jomā.

Biedrība Etniskās kultūras centrs "Suiti" suitu kultūras kopšanas jomā darbojas kopš 2001. gada. Tās dibinātāji ir Alsungas, Gudenieku un Jūrkalnes pagastu padomes, kā arī virkne privātpersonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!