Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīrietis, kurš Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķu aprūpē šogad nonācis teju katru trešo dienu, nav mainījis savu netikumus un šogad ar ātro palīdzību stiprā alkohola reibumā ievests jau kopumā 99 reizes. Tā jo skaudri izgaismojot atskurbtuvju neesamības problēmu galvaspilsētā.

Viņa neapmaksātais rēķins slimnīcai tuvojas jau 2000 eiro un mediķi ir pārliecināti, ka jau šodien vai rīt viņš uz slimnīcu tiks nogādāts arī simto reizi šogad.

"Personu ar alkohola intoksikāciju izmitināšana medicīnas iestādē nevis atskurbtuvē noteikti ir problēma, kuru slimnīca viena nevar atrisināt. Rezonanse pēc publicētās informācijas par pacientiem, kuri Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā tiek ievesti ar alkohola intoksikāciju un bez medicīniskajām indikācijām, bija vērā ņemama - diskusijas notika gan dažādos medijos, gan jautājums tika skatīts Ministru kabineta komitejas sēdē," portālam "Delfi" sacīja slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Viņa norāda, ka šādi cilvēki, kuri gada laikā slimnīcā tiek nogādāti desmitiem reižu ar alkohola intoksikāciju ir vismaz desmit. Savukārt konkrētais pacients ir aptuveni 40 gadus vecs vīrietis.

Ņemot vērā samilzušās problēmas veselības aprūpē, kad ārstniecības iestādes, tostarp Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, kas ir Latvijas lielākā daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīca, ir spiestas strādāt nepietiekama finansējuma apstākļos, ir nepieciešams risinājums jautājumam par atskurbtuvju darbības tiesisko regulējumu, jo pašlaik šis pakalpojums faktiski tiek īstenots uz ārstniecības iestāžu rēķina, uzsver mediķi.

Kā norāda Veselības ministrijā, jautājums par atskurbtuvēm patiešām nav atrisināts gadiem, bet atbilstoši "Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plānam", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir atbildīgā par to, lai sadarbībā ar citām ministrijām sagatavotu priekšlikumus ar atskurbšanas telpām saistītajos jautājumos.

24.novembrī šis jautājums tika skatīts Ministru kabineta komitejā. Problēmas būtība ir tā, ka neviens sektors īsti nevēlas uzņemties šo funkciju. Lai nu kā Veselības ministrija uzskata, ka šī problēma nebūtu jārisina veselības sektorā.

"Jebkurā gadījumā šis jautājums ir problēma ne tikai slimnīcām. Arī VM vairākkārtīgi ir paudusi nepieciešamību jautājumu risināt, ne tikai atskurbtuvju sakārtošanas līmenī, bet arī alkohola patēriņa mazināšanas jautājumos tajā skaitā. Arī tajos ne vienmēr ir izdevies pārliecināt citas ministrijas par nepieciešamajiem risinājumiem," uzsvēra Veselības ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!