Foto: Shutterstock

Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) ierosinājusi no nākamā gada paaugstināt uzņemšanas prasības augstskolās, nosakot, ka par valsts naudu studēt drīkstēs vien tie, kuriem vidējā atzīme būs vismaz 7 balles un augstāk, kā arī nebūs nevienas nesekmīgās atzīmes, ceturtdien vēstīja LTV.

Raidījumā skaidro, ka studentu skaits pēdējo gadu laikā sarūk, un ar pirmo piegājienu neizdodas aizpildīt pat budžeta vietas. Tāpēc parasti tiekot uzņemti visi, kas vēlas, bet vēlāk aptuveni piektdaļa par valsts naudu studējošo studijas pārtraucot. Inženierzinātnēs un dabaszinībās atbirstot pat vairāk nekā puse.

"Vidējo eksāmenu rezultātu ietekmē ļoti daudzi parametri – gan tas, cik tajā dienā skolēns ir izgulējies, cik viņš ir sagatavojies, vai uzdevumi eksāmenos atbilst tieši tam, ko viņš iepriekš ir mācījies. Augstskolās budžeta vietās būtu jāstudē tikai tiem, kas ļoti labu sniegumu ir parādījuši vidusskolā un centralizētajos eksāmenos," LTV komentēja IZM Augstākās izglītības departamenta direktors, valsts sekretāra vietnieks Dmitrijs Stepanovs.

Studenti gan šādu IZM ieceri skata kritiski: "Skolu sistēmā ne vienmēr atzīme ir tā, kas parāda zināšanas. Mēs nevaram paļauties tikai uz to, ka skolēns ir sekmīgs visos priekšmetos, līdz ar to viņš būs labs students," LTV norādīja RSU Studējošo pašpārvaldes valdes priekšsēdētājs Māris Lapšovs.

Studenti satraucas, ka līdz ar striktākajām uzņemšanas prasībām valsts budžeta vietu skaits samazināsies un augstākā izglītība kļūs nepieejama.

Diskusijas par pārmaiņām vēl turpināsies līdz šī gada beigām, un ministrijā LTV norāda, ka patlaban piedāvātās prasības uzņemšanai budžeta vietā vēl varētu mainīties. Tas, kā ministrija paudusi LTV, būšot atkarīgs no studentu ambīcijām.

Kā portālam "Delfi" precizēja Izglītības un zinātnes ministrijas
Komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Diure, tad apspriestās izmaiņas nav iecerētas jau no nākamā gada.

"Patlaban notiek diskusijas par šo ierosinājumu, gala lēmums vēl nav pieņemts," viņa sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!