Pēc viena karavīra nāves veiktā dienesta izmeklēšana atklājusi vardarbīgas jauno karavīru iesvētīšanas ceremonijas armijas speciālo uzdevumu vienībā (SUV). Nacionālo bruņoto spēku komandieris aizsardzības ministram ieteicis līdz krimināllietas izmeklēšanas beigām atstādināt vienības komandieri, kuru pēc iepriekšējā fatālā negadījuma brīdināja par neatbilstību ieņemamajam amatam.
Dienesta izmeklēšanā noskaidrots, ka jauneklis, kurš 26.aprīlī mira dienesta vietā un kuram sākotnēji kā nāves cēlonis izziņota sirds mazspēja, zaudējis samaņu laikā, kad rīkota pusgadu nodienējušo iesvētīšanas ceremonija. Samaņas zaudēšanas iemesls bija sitiens krūšu rajonā, un sitējs ir noskaidrots. Tiesu medicīnas ekspertīzes slēdziens par kareivja nāves iemeslu būs aptuveni pēc mēneša.

"Dienesta izmeklēšanas laikā NBS speciālās uzdevumu vienības obligātā militārā dienesta karavīru attiecībās konstatētas izkropļotas un negatīvas tradīcijas, kuras izveidojušās saistībā ar nodienētā laika perioda atzīmēšanu," teikts NBS paziņojumā presei.

26.aprīlī vienībā notikusi par fiziski vardarbīgu uzskatāma iesvētīšanas ceremonija pusgadu nodienējušajiem, kas pārgājuši jaunā dienesta pakāpē, un to veikuši deviņus mēnešus nodienējušie. NBS preses virsnieks Uldis Davidovs sacīja, ka līdz šim par šādām iesvētīšanas ceremonijām nekas neesot bijis zināms un tāpat nav skaidrs, kāda ir to izcelsme. "Filmās jau daudz kas ir redzēts, bet par šo konkrēto vēl nezinām," viņš teica.

Pēc dienesta izmeklēšanas rezultātu saņemšanas armijas komandieris ieteicis aizsardzības ministram uz izmeklēšanas laiku atstādināt SUV komandieri Hariju Arnicānu, "ņemot vērā neapmierinošo disciplīnas stāvokli un disciplīnas nostiprināšanai nepieciešamo pasākumu neorganizēšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!